Dr. Ónodi Izabella 2023. augusztus 19. 20:05

Megnyitott a Félegyházi Napok programsorozat

Képgaléria
Megnyitott a Félegyházi Napok programsorozat
Csányi József polgármester és dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke beszédével megnyitott a Félegyházi Napok idei programsorozata augusztus 19-én, szombaton este.

Csányi József polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy az államalapításunk ünnepének előestéjén emlékezzünk arra, hogy a városunkban található Szent István-szobor békességre és nyugalomra int bennünket, arra, amire Kiskunfélegyházának is szüksége van, hogy épülni tudjon. Felhívta a figyelmet
a holnapi, Szent István-napi ünnepségre, ahol a szentmise után kenyérszentelésre és az új kenyér megszegésére is sor kerül.

Dr. Ónodi Izabella emlékeztett mindenkit arra, hogy Magyarország történelme számtalanszor bizonyította, hogy amikor valami fájdalmasan véget ér, abból mindig egy új, reményteli jövő sarjad. Szent István királyunk utolsó magyar fejedelemként egy olyan korszakot zárt le, amelyről az akkor élők azt gondolták, hogy örökké tart. Az utolsó fejedelemből azonban az első magyar király lett, aki halálában is őrködik felettünk, hiszen szentté avatták, és később Magyarország fő védőszentje lett. Hangsúlyozta, hogy ehhez a mindent átható újtáshoz hitre, alázatra és mérhetetlen elszántságra volt szüksége első királyunknak. Mi is a nyomdokaiba léphetünk nap mint nap, ha a ránk rótt feladatokat hittel, alázattal és elszántsággal végezzük, ahogy ezt tőle tanulhattuk.

– Mi, Kiskunfélegyháziak különös jelentőséget tulajdonítunk államalapító királyunk ünnepének, hiszen legnagyobb templomunkat is róla neveztük el és szobrot is állítottunk neki 2005-ben. Magyarország születésnapján Kiskunfélegyháza is ünnepel. Szorgos, békés, vendégszerető lakói méltán választották ezt az időszakot a Félegyházi Napok ünneplésére is. Ilyenkor igazi varázsvilággá változik szeretett főutcánk, az Öreglaktanya és a vasútállomás környéke – fogalmazott.

A megnyitó után a Langaléta Garabonciások Aranyos történetek című műsora következett.
           
Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton 
               

Kövessen minket a Facebookon is!