Dr. Ónodi Izabella 2023. szeptember 1. 08:00

Képviselők munkában – dr. Ónodi Izabella

Képviselők munkában – dr. Ónodi Izabella
– Nem itt születtem, de már otthon vagyok Félegyházán. Rettenetesen büszke vagyok erre a városra, mindig örömmel mutatom meg építészeti értékeit, virágokkal teli köztereit, színvonalas intézményeit az ide érkező vendégeinknek és elmesélem, hogy milyen sokat fejlődött az elmúlt években. De még ennél is büszkébb vagyok a közösségekre, azokra az emberi kapcsolatokra, amelyekre az évek során szert tettem – fogalmazott dr. Ónodi Izabella, a 8-as számú választókörzet önkormányzati képviselője a forró augusztusi napon, amikor a körzetbejárásra indultunk.  



A Balassa utca végén kezdjük a sétát. Abba az erdő alatti madárbarát kertbe látogatunk el, amit egy itt élő házaspár alakított ki egy-két évvel ezelőtt, mára pedig sokak kedvelt pihenőhelye lett. A kihelyezett tájékoztató tábla – ami az Ónodi család ajándékaként került ide – egyértelművé teszi az avatatlan szem számára is, hogy különleges helyen jár. Az út melletti véderdőből kihasított és megszelídített árnyas területen a virágok mellett tök és más ültetvények is gyarapodnak. Gondozójuk láthatóan gyakran forgatja körülöttük a kapát és az öntözőkannát is.



Kispad, asztalka, székek is kerültek a lombok alá. Mi több, házi kedvencük végső nyughelyéül is ezt a helyet választották néhányan, amit szépen gondoznak. A képviselő asszony szerint ez a kedves kezdeményezés kézzelfogható bizonyítéka az emberekben élő szépítő, közösségformáló szándéknak. Izabella úgy tartja, hogy képviselőként és a szociális bizottság elnökeként az ő legfontosabb feladata támogatni ezeket a teremtő erőket.

– Nagyon sok segítőkész, kezdeményező ember van Félegyházán, akik nagyszerűbbnél nagyszerűbb ötleteket valósítanak meg. Az egyik szívem csücske a jótékonysági sütivásár, amit mindig nagy örömmel segítek. De megragadok minden alkalmat, hogy a körzetemben – vagy akár azon kívüli – intézmények programjait segítsem a saját eszközeimmel.



Legutóbb például az oldalkocsis találkozón láttuk vendégül egy vacsorára az idősek és a fogyatékosok nappali otthonának a gondozottjait, akiket hazai és külföldi barátaink meg is motoroztattak. Egyébként is visszatérő látogató vagyok az idősek nappali otthonában, ahol ilyenkor közösen sütünk-főzünk valamit, vagy akár kézműveskedünk. Szeretek velük lenni, a Dél–100 Kft. pedig mindig hozzájárul valamilyen felajánlással ezekhez az alkalmakhoz – mondja a képviselő asszony.



Már a lakótelep zöldövezeteit járjuk, miközben kifejti: ő az aktív programok híve. Ha meghívják egy közösségbe, ott szeret szívvel-lélekkel jelen lenni. A sütés-főzés számára a szívekhez vezető egyenes út: akár egy családi ebédnél, a konyhai foglalatoskodás közepette, majd a terített asztalnál bensőséges beszélgetések tudnak kialakulni, közös élmények születnek. Számos alkalom bizonyítja ezt akár a családok átmeneti otthonában, vagy a karácsonyi szeretetebédek, farsangi és mikulásünnepségek alkalmával is.






Otthonról hozza magával ezt az életérzést, ugyanis a székelyek – mondja – amit lehet, együtt csinálnak. Ilyen tájt például zakuszkát készítenek. Elmennek együtt egy patak mellé, ott megsütik, megpucolják a padlizsánt, s miközben az étel készül, megbeszélik a világ dolgait. A cselekvést támogatja akkor is, amikor kiültethető virágokkal járul hozzá az otthonuk környékét szépítő lakók fáradságaihoz.



– Amióta képviselő vagyok, az egész család más szemmel nézi a várost, és ha bármit látunk, tapasztalunk, hallunk, ami intézkedést igényel, azt jelezzük az érintett képviselőnek, a polgármester vagy a jegyző úrnak, esetleg az adott önkormányzati felelősnek. Sok fejlesztés indul el így a körzetben is. Nemrégiben a lakótelepen – Horváth Gábor képviselőtársam körzetében – épült járda, bővült a közvilágítás, a közeljövőben új parkolók is létesülnek, és további járdaszakaszok újulnak meg.



Szeptemberben megkezdődik a Felsőtemető belső útjának a fejlesztése, ami teljesen új aszfaltburkolatot kap – sorolja a közeljövő terveit a képviselő asszony.

S ha már szóba kerül a jövő, annak egyik legfontosabb alakítóját dr. Ónodi Izabella a szíve alatt viseli. Harmadik gyermekük, Alajos – a 13 éves Máté és a 6 esztendős Rózsa mellé – novemberben érkezik. Adódik a kérdés: hogyan befolyásolja ez az édesanya terveit, mindennapjait? A fogorvosi hivatás, az ügyelet és a család mellett jut-e ideje, ereje a közelgő választáson való megmérettetésre?



– Szerencsések vagyunk, mert a mi családunk sok lábon áll. Férjemmel, Ónodi Árpáddal soha nem voltunk magunkra hagyva a gyereknevelésben, mindkét oldalon sokat segítenek a nagyszülők. Nagyon figyelünk arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt a gyerekekkel. Sokat utazunk, igyekszünk kielégíteni a kíváncsiságukat, támogatni őket mindenben. De nem feszülünk rá semmire. Az az alapelvünk, hogy amíg mindenki egészséges, addig nincs probléma csak feladat. Ami a kampányt illeti, ott sem vagyunk magunkra hagyva, vállt vállvetve támogatjuk egymást a frakciótársakkal. Én pedig – aki ismer, az tudja – nem ijedek meg a feladattól. Ha felkérnek, boldogan indulok a választáson, és amennyiben a választók felhatalmaznak erre, a harmadik ciklusban is folytatom a megkezdett munkát.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!