Egészségügy 2023. szeptember 19. 08:00

A szakma és a városvezetés is ragaszkodik az önálló gyermek háziorvosi ügyelethez Félegyházán

A szakma és a városvezetés is ragaszkodik az önálló gyermek háziorvosi ügyelethez Félegyházán
Néhány szó a gyermekügyeletről címmel közösségi oldalán tette közzé Csányi József polgármester a félegyházi gyermek háziorvosi ügyelet jövőjéről szóló írását, amit az alábbiakban olvasóinkkal is megosztunk.

Kedves Félegyháziak és környékbeli lakosok!

Félegyházán és a hozzánk tartozó környező településeken az ügyeleti ellátást jelenleg az önkormányzatok biztosítják önöknek az Egészségközpontban. Bizonyára önök is értesültek róla, hogy ez az ellátási forma az egész országban, így nálunk is állami fenntartásba kerül, az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk a megszervezésébe.  

Jelenlegi információink szerint november 1-jétől már városunkban is az Országos Mentőszolgálat látja majd el ezt a feladatot, és ezzel egyidejűleg a tervek szerint meg fog szűnni a külön gyermekorvosi ügyelet Kiskunfélegyházán. A járási ügyelet úgynevezett „vegyes ügyeletként” fog működni, ahol a gyermekeket és a felnőtteket ugyanaz az orvos látja majd el hétköznapokon 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8-tól 14 óráig.

Városunkban 6 gyermek háziorvosi körzet továbbá 13 felnőtt háziorvosi körzet van, és „vegyes” körzet soha nem is volt. A tervezett vegyes ügyeleti ellátásra háziorvosaink komoly fenntartásokkal tekintenek, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyász végzettségű házi gyermekorvosainknak egyáltalán nincs tapasztalata a felnőttek háziorvosi ellátásában, és a felnőtt háziorvosok sem alkalmasak a gyermekek sürgősségi ellátására. Ugyanis praxisukban soha nem láttak el gyermeket, és még az eddig külön megszervezett ügyeleti ellátásban is csak a praxisuknak megfelelő korosztályt kellett ellátniuk.

Városvezetőként és családapaként is úgy gondolom, hogy minden eszközzel azon kell dolgoznom, hogy Kiskunfélegyházán megmaradhasson a házi gyermekorvosok által ellátott külön gyermekügyeleti ellátás azokban az időszakokban, amelyet a helyi gyermekorvosaink javasolnak.

Elfogadhatatlan számomra, ha a mintegy 40 ezer lakosságszámú Kiskunfélegyházi járásban – ahol a kórházban nincs gyermek kórházi osztály sem – megszűnne a mindig is önállóként működő gyermek háziorvosi ügyelet (aminek 2022. évi forgalma 1974 gyermek volt, tehát átlagosan hetente 38, naponta 5-6 gyermek ellátását végezte). Úgy gondolom, hogy ezek a számok is alátámasztják a külön gyermekügyelet létjogosultságát Kiskunfélegyházán.

A házi gyermekorvosainkkal történt személyes egyeztetést követően levélben fordultam dr. Pintér Sándor belügyminiszter úrhoz és dr. Zentay Attilához, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójához. Levelemben azt kértem, hogy Kiskunfélegyházán a tervezett vegyes ügyelet mellett hétvégén és ünnepnapokon megmaradhasson a külön gyermek háziorvosi ügyelet. Ennek megvalósításához szükség esetén pénzügyi támogatással is hozzájárulna önkormányzatunk.

Ezúton is köszönöm gyermekorvosaink konstruktív hozzáállását, és hogy egyemberként vállalnák a helyi hétvégi ügyelet további ellátását gyermekeink érdekében.

Csányi József
polgármester

                         

Kövessen minket a Facebookon is!