Sport 2023. október 14. 12:00

Elindult az Aktív Iskola program

Elindult az Aktív Iskola program
Az idei tanévben hivatalosan is útnak indította az Aktív Iskola programot a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).

Az idei szeptember 29-i Magyar Diáksport Napja egy különleges alkalom is volt egyben, ugyanis hosszú évek fejlesztőmunkája eredményeként az MDSZ bejelentette új iskolai mozgásösztönző programja, az Aktív Iskola védjegyrendszer elindítását. A kezdeményezés hátterében azok a tudományos eredmények állnak, amelyek szerint a rendszeres testmozgás komplexen gyakorol pozitív hatást a gyerekekre: nemcsak a testi egészségüket fejleszti, hanem többek között serkenti az agyműködést, oldja a stresszt, javítja a tanulási teljesítményeket, illetve a fizikai és mentális teherbíró képességet is. Ezek alapján kijelenthető, hogy a gyerekek egészségének alapja a mozgás, és az aktív gyerekkorral lehet megalapozni az egészséges felnőttkort. – Az új programmal az a célunk, hogy segítsük az iskolákat, hogy minél több mennyiségi és minőségi rekreációs mozgáslehetőséget nyújthassanak a gyerekeknek – emelte ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke.

A program az alábbi területeken segíti a mozgásösztönzést:

Hangsúlyt fektet a minőségi testnevelésre: támogatja a testnevelést tanító pedagógusok szakmai fejlődését és megújulását, és előtérbe helyezi a fitségoktatást.

Bővíti a tanórán kívüli iskolai sportfoglalkozások és tömegsportesemények körét, vagyis a minőségi diáksport kínálatát.

Egészséges életmódot támogató és mozgásra ösztönző környezetet teremt: olyan iskolai környezet kialakítására és tanulásszervezési megoldások alkalmazására sarkall, amely aktivizálja a gyerekeket, tanulókat tanórán, tanórák között és azon kívül is.

Segíti a tanulói bevonódást, azaz a diákok bekapcsolódását az iskolai sportaktivitások, mozgásprogramok szervezésébe, lebonyolításába. Folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációra ösztönöz az iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel az adott településen, tehát hangsúlyt fektet a partnerségre és a nyilvánosságra.

Az iskolák egészségfejlesztő munkáját ilyen formában, és ilyen komplexen korábban még egyetlen program sem támogatta és honorálta. Az MDSZ ugyanis az intézményeknek a megvalósításhoz egyrészt gyakorlati segítséget nyújt a szervezéstől az eszközökig, másrészt védjegyelismerésekkel és a jól felépített motivációs rendszerrel ösztönzi az iskolák fejlődését.

– Hosszú távon fontos, hogy egy olyan rendszer kialakítására törekedtünk, amely motiválja a benne részt vevő iskolákat: az általuk megvalósított, mozgásra ösztönző programokért kapott pontokat ugyanis az iskolák be tudják váltani sporteszközökre és élményekre is, a minősítési rendszerünkben pedig egyre magasabb szintet érhetnek el (klubszint, bronz, ezüst, illetve arany szint). Hisszük, hogy ehhez mindennapos munkára, a fejlődésbe vetett hitre van szükség, és ehhez keressük minden magyar iskola és támogató partnerek együttműködését! – tette hozzá Balogh Gábor.

Az Aktív Iskola programot tavaly 74 iskolában tesztelte az MDSZ, és a részt vevő intézmények visszajelzései alapján kialakított kezdeményezés idén több, mint 300 iskolával indult el, ezzel mintegy 100 ezer gyermeket és rengeteg családot tud elérni. Az iskolák az egész tanévben folyamatos szakmai támogatást kapnak az MDSZ országos hálózatától, hogy a mozgásra ösztönző programokból, ötletekből minél többet tudjanak megvalósítani, ezzel minél több beváltható pontot tudjanak gyűjteni. Fontos, hogy a változatosan összeállított feladatokkal a pontgyűjtést és sikeres megvalósítást egyáltalán nem befolyásolja az iskola mérete, anyagi helyzete, a régió fejlettsége vagy a fenntartói háttér, egyenlő esélyekkel indul minden intézmény. 

Az Aktív Iskola program nagykövetei Béres Alexandra, ő az indító eseményen fogalmazta meg gondolatait, továbbá Szilágyi Áron, aki a tavalyi 74 iskola tanulóinak üzenetét erősítette meg.

Az MDSZ célja, hogy már a következő tanévben 100 iskolával bővülhessen a védjegyrendszer, ebben a program megvalósítását lehetővé tévő Belügyminisztérium támogatása elengedhetetlen, továbbá olyan üzleti partnereké is, mint az elindulásnál csatlakozó stratégiai partner, a Richter Gedeon Nyrt., illetve a rendszer sportszertámogatója, a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft.

A program szakmai támogatói a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Elhízástudományi Társaság is.

További részletek: Aktív Iskola
                 

Kövessen minket a Facebookon is!