Dr. Ónodi Izabella 2023. október 20. 10:00

Folytatódhat a kutyáscsoportos-terápia

Képgaléria
Folytatódhat a kutyáscsoportos-terápia
A Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskunfélegyházi Tagintézményének kutyás terápiás foglalkozását látogatta meg október 18-án, dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselő asszony és Fekete Krisztina, a Dél-100 Kft. munkatársa.

Megtudtuk, hogy az intézményben 2017 óta van kutyáscsoportos-terápia, amelynek elindítása Jánosi Ágnes és Kállai Adél nevéhez fűződik. Jelenleg Pozsárné Nagy Brigitta fejlesztőpedagógus irányításával és Madár Mónika gyógypedagógiai segítővel folynak a foglalkozások, Mónika 2019-ben „A kutya, mint segédtanár” képesítést is szerzett. Kutyás felvezetőjük Kleics Julianna, Julika néni, akinek nagyon hálásak, hiszen odaadó szeretettel érkezik hozzájuk minden alkalommal, Csipke és Boróka nevű kutyáival. Hangsúlyozták, hogy elsősorban 3-4 éves szorongó, nem beszélő gyermekek kerülnek a csoportba.

A szakszolgálat munkatársai szoros team munkában dolgoznak különböző szakterületek kollégáival: logopédusokkal, pszichológusokkal, gyógypedagógusokkal. Az ellátottak az ő javaslatukra kerülnek a kutyás terápiás csoportba. Az elmúlt időszakban olyan is előfordult, hogy nem csoportérett, szociális beilleszkedési nehézséggel küzdő gyermekeket láttak el, és biztosan kijelentik, hogy a kutyás terápia minden nehézséggel küzdő gyermek számára nagyon hatékonynak bizonyult. Körülbelül 10-15 alkalom után már érezhetők a beszédszorongás-gátlások pozitív hatásai és jellemzően év végére elmondhatják, hogy teljes körű változáson mennek át a gyermekek.

Dr. Ónodi Izabella elmondta, hogy a szakszolgálat egy kéréssel fordult irányába, mert eddig pályázati pénz segítette a kutyáscsoportos-terápia finanszírozását, ám ez a forrás már nem állt szeptembertől rendelkezésre. A képviselő asszony a Dél-100 Kft. támogatását kérte, a cég pedig – ahogyan eddig is mindig segítséget nyújtott – most is azonnal az ügy mellé állt. Kleics Julianna gyakorlatilag önzetlen segítségét mutatja, hogy éves költsége a kutyás foglalkozásoknak (üzemanyag, jutalomfalatok ára) összesen 60 ezer forint. Az összeget ottjártunkkor átadták Juliannának. Dr. Ónodi Izabella hozzátette: további forrásokat is keresett és biztosíthatja, hogy alapítványon keresztül, polgármesteri ígéret szerint, folytatják az intézmény támogatását a kutyás terápia tekintetében.

Fekete Krisztina, a Dél-100 Kft. munkatársa elmondta, hogy ilyen jellegű megkeresés még korábban nem érkezett cégük felé. Egyeztetett a tulajdonosokkal, akik egyöntetűen döntöttek a támogatás mellett a gyermekek érdekében.

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!