Helyi hírek 2023. november 24. 16:00

Folyamatos fejlesztések Szamosi Endre körzetében

Képgaléria
Folyamatos fejlesztések Szamosi Endre körzetében
Lakossági fórumon számolt be az idei eredményekről és a jövő évi tervekről Szamosi Endre, a 4. számú választókörzet önkormányzati képviselője, november 23-án. Az eseményen Csányi József polgármester a karácsonyi előkészületekről és a 2024-es jubileumi városalapítói programokról is beszélt.

A Batthyány iskola aulájában tartott fórumon Csányi József polgármester és Szamosi Endre önkormányzati képviselő mellett részt vett dr. Faragó Zsolt jegyző, Juhász László, a városüzemeltetési osztály vezetője és Ódor László szociális és közfoglalkoztatási osztályvezető.

– A Gondosóra-programra 150, körzetben élő 65 év feletti lakost regisztráltunk be. A Magyar Kormány ingyenesen igénybe vehető jóléti szolgáltatásával az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat – számolt be a nagyszámú érdeklődőnek Szamosi Endre.

A hulladékszállítási problémák és panaszok kapcsán azt is elmondta, hogy július 1-jétől az önkormányzattól állami kézbe került a lakossági hulladékbegyűjtés és -szállítás. A közfeladatot a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el, így a hulladékszállítással kapcsolatos panaszokat sem az önkormányzatnak, sem a polgármesteri hivatalnak nincs lehetősége intézni.

Beszámolójában a Wesselényi utcai közterületen található díszcseresznyefák helyzetére is kitért, és biztosította az ott élőket, hogy a veszélyes ágakat folyamatosan visszanyesik, a járdaburkolatot felnyomó fákat pedig a vegetációs időszak végén kivágják.

A képviselő felhívta a lakosok figyelmét az önkormányzattól utólagosan igényelhető járdafelújítási támogatásra is, a családi házas övezetben méterenként 5300 forinttal járul hozzá az önkormányzat a kiadásokhoz. A közterületi járdák és az utcák kátyúzása kapcsán azt is elmondta, hogy egész évben folyamatosak a munkálatok, a közmunkások bevonásával év közben is újítják a szükséges szakaszokat. Évente fejlesztik a közvilágítást is, az elmúlt időszakban a bíróságtól egészen a kórházig vezető közökben villanykarókat, lámpákat raktak ki.

– A Korona utca mindkét oldala megújult, új járdaszakasszal, ami egészen a Szolnoki boltig elér. A Holló-ház és a Korona utcai társasház közé pedig egy új kapu készült, így a hajléktalanok nem tudnak beköltözni, a falat nem tudják illetéktelenek összefirkálni. A Korona utcai udvarban egy új kondiparkot is kiépítettünk, ami a környéken élők egészségmegőrzése szempontjából is fontos – sorolta a fejlesztéseket. Hozzátette azt is, hogy nagy problémát jelentettek a városháza melletti társasház tetején élő galambcsapatok, mivel az OTP odalában folyamatosan összepiszkították a járdát. A problémát sikerült kezelni és az állatokat elköltöztetni.

A jövő évi tervek kapcsán arról is beszámolt, hogy a Batthyány utca és a Holló Béla utca között új járdaszakasz épül, a Venezia-udvari játszótér köré pedig kerítést építenek. Ugyancsak a tervek között szerepel a főutcán lévő bukkanók felújítása és a Móra Ferenc Gimnázium oldalsó járdáinak helyreigazítása.

A várost érintő ügyekről Csányi József polgármester tájékoztatta az érdeklődőket. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban a költségvetés összeállításakor az önkormányzat elsődleges szempontja a különböző intézmények működtetése volt, ami a korábbiakhoz képest háromszoros kiadást jelentett a jelentősen megemelkedett energiaárak miatt. Emellett – tekintettel az inflációra – az önkormányzati dolgozók bérét is rendezi kellett.

– Mindezek ellenére saját forrásból sikerült több beruházást is megvalósítani. A Petőfi-lakótelepen több járdaszakasz is megújult, csakúgy, mint a felsőtemetői út. Elkészült az ottani ravatalozó felújításának terve is, várhatóan jövő tavaszra el is készül az új épület. Jövőre megújul a Kossuth Lajos utca Batthyány utca és Ady Endre utca közötti szakasza is, és folyamatban van a közbeszerzési eljárás a Vasas-pálya felújítás kapcsán. Itt többek között foci-, kosárlabda- és kerékpáros pályák, új mosdók és közvilágítás épül majd. Régi tervünk a Molnártelepi út felújítása is, itt jelenleg zajlik az ívóvízhálózat rekonstrukciója, és a tervek szerint jövőre teljesen új út épül csapadékvíz-elvezetéssel, közvilágítással, az Izsáki útról a biztonságos befordulást pedig külön kanyarodó sáv segíteni majd – összegezte a legjelentősebb terveket.

A karácsonyi készülődés kapcsán arról is beszélt a polgármester, hogy december 2-án, szombaton 17 órakor gyújtják meg az adventi koszorún az első gyertyát a városháza előtt, a könyvtár parkolójában pedig óriáskerék és adventi kisvasút várja a lakosokat. Ünnepi díszbe borul majd a Kossuth utca teljes szakasza, a Móra-tér, a Szent János-tér és a főtér is. A jelentős üzemeltetési költségek miatt idén nem lesz jégpálya.

A 2024-es évre különleges programokkal készül a város – tudtuk meg a polgármestertől – hiszen jövőre lesz 250 éve annak, hogy Mária Terézia mezővárosi rangra emelte Kiskunfélegyházát. A jubileum alkalmából magyar és angol nyelvű kiadvány készül, Félegyháza 250 éves címmel. Február 4-én, vasárnap szentmise lesz a városért, és ünnepségen köszönik majd meg azok munkáját, akik sokat tettek a város fejlődéséért. Egy különleges filmbemutatóval is készülnek: a város látványosságait egy fiatal pár véletlen találkozása majd szerelme és félegyházi letelepedésének története kapcsán mutatják be.

A lakossági fórum zárásaként a körzetben élők tették fel kérdéseiket és mondták el javaslataikat. Szóba került többek között a hulladékszigetek és a balesetveszélyes sövények problémája, valamint az egynapos sebészet és a városi televízió visszaállításának kérdése. Többen felszólaltak a Felsőtemető rendben tartása miatt is, csakúgy, mint a sebességkorlátozások és parkolósávok felfestése kapcsán.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton 
        

Kövessen minket a Facebookon is!