• Kezdőlap
  • Hírek
  • Bugac
  • Újabb fejlesztéseket adtak át és testvértelepülési kapcsolatot létesítettek Bugacon
Bugac 2023. november 30. 09:00

Újabb fejlesztéseket adtak át és testvértelepülési kapcsolatot létesítettek Bugacon

Képgaléria
Újabb fejlesztéseket adtak át és testvértelepülési kapcsolatot létesítettek Bugacon
Az elmúlt napokban adták át Bugacon az óvoda új tornaszobáját és a Községháza megújított épületét. Az ünnepségen beszédet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke és dr. Mák Kornél, a vármegyei közgyűlés alelnöke is. Az esemény végén testvértelepülési megállapodást írt alá a türk népek évi rendszeres találkozójának otthont adó Bugac és a törökországi Uchisar polgármestere.

Borítókép és további fotók: Ujvári Sándor

Bugac és Bugacpusztaháza társönkormányzatok ünnepsége szentmisével kezdődött vasárnap reggel Bugacon, majd a Boróka Óvoda új tornaszobájában folytatódott.

Bugac polgármestere, Szabó László ünnepi beszédében elmondta: az önkormányzat egyik legfontosabb feladata a következő nemzedék nevelése. Az oktatási szerepvállalás a bölcsődében kezdődik, majd az óvodán keresztül az általános iskolával végződik a településen, és célja, hogy világra nyitott, modern tudással felvértezett gyerekek kerüljenek a nagyvilágba – fogalmazott Bugac vezetője. Az elmúlt években Bugacon és Bugacpusztaházán is érezhetővé vált a kormány családbarát politikájának hatása: megnőtt a gyermekvállalási kedv, ezért elengedhetetlenné vált az óvoda fejlesztése – mondta Szabó László.

A polgármester kifejtette: ahol erős közösség születik, ott a jövő biztos bástyákon áll – a közösségekben rejlő erő a kistelepülések fennmaradásának záloga. Ahol fejlődik, megújul egy intézmény, ott a közösség újabb lendületet kap – jelentette ki a polgármester, majd hozzátette: a tornaszoba a Magyar Falu Program 25 millió forintos támogatásával jöhetett létre.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki a bugaci önkormányzat és a lakosok felé, amiért – mint fogalmazott – időben és térben gondolkodnak. Időben, vagyis múltban, jelenben és jövőben – magyarázta a honatya, és térben, egészen Törökországig. Lezsák Sándor hangsúlyozta: a múlt értékei megjelennek a jelenben, méghozzá a jövő érdekében – a gyereklétszám folyamatosan nő, ez bizonyítja, hogy életképes Bugac. Az országgyűlési képviselő kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a kistelepülések előtt nagy jövő áll, amelyet a kormányzat támogat – a háborús fenyegetettség, az unión belüli nyomásgyakorlás és a határainkon folyamatosan jelenlevő migrációs nyomás dacára.

Az óvoda tornaszobájának átadása után a megújult Községháza épülete előtt folytatódott az ünnepség.


Az előző nemzedékek példáját követve, a pusztai emberek szívósságával, hitével, kitartásával kell tovább építenünk közösségeinket, településeinket – mondta Szabó László polgármester, majd hozzátette: ennek a munkának egy újabb állomása a községháza felújított épületének átadása. Szabó László köszöntötte 85. születésnapja alkalmából elődjét, Endre Imrét, Bugac korábbi polgármesterét, akinek munkásságát folytatja.

Dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének alelnöke Kada Eleket, Kecskemét egykori polgármesterét idézte, aki szerint nagyon fontos egy település stabil gazdasági háttere, de semmit nem ér, ha nem kapcsolódik össze a közösséggel és a kultúrával. Ezeknek együtt, egymással kölcsönhatásban kell lenniük, ahogy ez Bugacra igaz is – hangsúlyozta Mák Kornél.

Az ünnepség végén Bugac és a törökországi Uchisar polgármesterei aláírták a két település testvérvárosi megállapodását. A ceremónia előtt Szabó László polgármester felidézte a bugaci Kurultaj ünnepségek történetét, a kezdeteket – mint fogalmazott, Bugacot az egész türk világban Magyarországgal azonosítják, és óriási tisztelet övezi hazánkat a türk országokban, amiért a rokonnépek találkozójának évről évre otthont ad.

Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Alapítvány elnöke kifejtette: a keleti rokonnemzetek térképére a bugaci találkozókkal rajzoltuk fel újra Magyarországot, majd hangsúlyozta: Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek óriási szerepe van a keleti nyitásban.

Osman Süslü, Uchisar polgármestere tolmácsolta a török miniszterelnök és Uchisar város üdvözletét az ünneplőknek. Mint fogalmazott, Magyarországot testvérnemzetnek tekintik a törökök, és nagyra értékelik a bugaci Kurultájt. Kifejezte reményét, hogy a testvér-megállapodás áldást hoz majd a török és a magyar népre is.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Kurultaj fővédnöke ünnepi beszédében elmondta: a Kurultajnak, Európa legnagyobb hagyományőrző találkozójának tartalma, szellemisége és rendje van – és ebbe a szellemiségbe illeszthető Uchisar és Bugac testvérvárosi kapcsolata. A Kurultajt erőtérnek nevezte Lezsák Sándor, amelyre egyre jobban felfigyelnek az uniós országok. A honatya felvázolta a Lakitelek Népfőiskola két új kollégiumát: a Vámbéry Kollégiumot, amely a Kurultajra épül, és a Rodostó Kollégiumot, amely kifejezetten a török-magyar kapcsolatok kétéves képzése lesz.

                          

Kövessen minket a Facebookon is!