Bugac 2024. január 27. 10:00

Elkészült a Puszta Kapuja: még inkább érdemes lesz Bugacra látogatni

Elkészült a Puszta Kapuja: még inkább érdemes lesz Bugacra látogatni
Lezárult a természeti, kulturális és történelmi örökségeink bemutatását, fogadótér kialakítását célzó projekt Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál. A fejlesztés 286,56 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. Különböző programok szervezését és lebonyolítását segíti a Bugac térségébe érkező látogatók számára a projekt keretében megvalósított Puszta Kapuja Információs Központ, amely fogadó- és bemutatóépületként is szerepet tölt be.

Bócsa-Bugac buckavilága a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb, és domborzatát tekintve is legváltozatosabb része. A területen két nagy buckavonulat húzódik végig, a buckasorokat északkelet felől a bugaci puszta váltja fel. A projekt keretében megépült Puszta Kapuja Információs Központ – nevéhez híven – valóban a bugaci puszta kapuja, innen lehet eljutni a nemzetközi szinten is ismert élőhelyre. Segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a homokpuszták világába, a táj történetébe, változásaiba, a múltban itt élt emberek hétköznapjaiba. Arra is választ kaphatnak, miért lettek az itteni homokterületek természetvédelmi oltalom alá helyezve és miért váltak a Natura 2000 hálózat részévé.



Az épületben két kiállítási egységet alakítottak ki interaktív elemekkel dúsítva. A „Pásztorélet” című az egykori pásztorvilágot mutatja be. A külterjes állattartás évszázadokon keresztül hatással volt a tájra, ami nagyban befolyásolta a terület ökológiai viszonyait. A „Bugaci buckák között” című kiállítás átvezet minket a pusztai természetbe, közelebb hozza a közönséghez a puszta különleges élővilágát, felvillantja ennek a rendkívüli, változatos ökoszisztémának az értékeit. 



Az információs központ kertjébe rovarhotelt, több játékot, például egy ökológiai társasjátékot helyeztek. A Pásztormúzeumhoz vezető földút mellett pihenőhely készült, további ismereteket adva a puszta növény- és állatvilágáról, a Pásztormúzeumnál pedig fotópont található. Az 1100 m hosszú Boróka-tanösvény is kiegészült új információs táblákkal és élményelemekkel, mint például erdei xilofon és játéktávcső. A projektből készült kültéri helyszínek már látogathatók, a Puszta Kapuja Információs Központ 2024. tavaszán nyitja meg a kapuit.

A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, „A puszta kapuja – természeti, kulturális és történelmi örökségeink bemutatása, fogadótér kialakítása Bugacon” című, a KEHOP-4.1.0-15-2016-00052 azonosítószámú projektben, európai uniós támogatásból valósult meg a 2016.október 18. és 2023. december 15. közötti időszakban – olvasható a vármegyei önkormányzat oldalán.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!