Tiszaalpár 2023. augusztus 26. 10:00

Tiszaalpárért végzett munkájáért ismerték el Ágoston Bélát

Tiszaalpárért végzett munkájáért ismerték el Ágoston Bélát
Régi hagyomány Tiszaalpáron, hogy a Szent István-napi ünnepség keretében adják át a település kitüntető díjait azon személyeknek, akik több évtizeden átívelő szakmai pályafutásuk alatt munkájukkal segítik a település lakosságát. Idén a helyi képviselő-testülete a település közéletében kifejtett tevékenységéért Tiszaalpár Nagyközségért Díjat adományozott Ágoston Bélának, az Univer Szövetkezeti Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatójának. Az oklevelet és plakettet dr. Vancsura István, polgármester adta át a díjazottnak elismerve ezzel a szülőfalujáért végzett sokrétű, több évtizedes, magas színvonalú munkáját.

Az ünnepségen Ágoston Béla méltatásában elhangzott, hogy pályafutása során mindig fellelhető volt a szorgalom, a kitartás, a céltudatos jövőépítés, a hagyományok ápolása, az értékteremtés, a kollégáinak és a gazdálkodóknak a szakadatlan támogatása.

Ágoston Béla általános iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte, a félegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a Kertészeti Egyetem Kecskeméti Főiskolai Karán diplomázott. Friss diplomásként a Kecskeméti Törekvés Mezőgazdasági Termelő Szövetkezetben kezdett dolgozni, mint brigádvezető. A termelésben töltött évek alatt kertészeti csoportvezetőnek, majd főkertésznek nevezték ki. A termelőszövetkezet rendszerváltást követő megszűnése után az UNIVER ÁFÉSZ friss zöldség-gyümölcs külkereskedelmi üzletágának lett a vezetője. 2003-ban az UNIVER Product Zrt. megvásárolta a Kecskeméti Konzervgyár Zrt-t. A cég vezetése nyersanyag beszerzési igazgatóként a termeltetés vezetésével bízta meg.



Méltatásában kiemelték, hogy munkássága során sikerült bevezetni és elterjeszteni Tiszaalpáron és térségében az intenzív szántóföldi paprikatermesztés technológiáját. Ugyanakkor Ágoston Bélának köszönhető, hogy az Univer Product Zrt. részére évente termelt csípős fűszerpaprika területek mellett stabilizálódott a mintegy 20-25 hektáros ipari paradicsomot termelő közösség Tiszaalpáron, valamint az Erős Pista és Édes Anna márkanevű csípős és édes fűszerpaprika-őrlemény gyártása is községben történik. Az is elhangzott, hogy Ágoston Béla kezdeményezésére a paradicsomon és a fűszerpaprikán kívül az idén a sárga mustármag termesztése is elkezdődött Tiszaalpáron. 

Új, vállalt feladatai közé tartozik a Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának a javítása című állami vízgazdálkodási projekt támogatása a négy érintett Tisza-mentén fekvő Nyárlőrinc, Lakitelek, Tiszaalpár és Szentkirály településeken számolt be a megyei hírportál.
         
Fotó: Víglási Krisztina
                

Kövessen minket a Facebookon is!