Egészségügy 2024. február 9. 10:00

Már 6500 esetben segített a Gondosóra

Már 6500 esetben segített a Gondosóra
Az egész Európában egyedülálló Gondosóra-programot a magyar kormány hozta létre, kifejezetten a 65 év felettiek számára. Ez az alanyi jogon elérhető jóléti háttérszolgáltatás lehetővé teszi, hogy a rászorulók szükség esetén azonnal értesítsék az ingyenesen kínált eszköz segítségével a folyamatosan elérhető diszpécserszolgálatot. A program célja, hogy az idősebb generáció tagjai vészhelyzet esetén azonnal jelezhessék szükségüket a gombnyomásra reagáló segítség eléréséhez.

A Gondosóra-program, melyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda koordinál, 2023 júliusától kezdve működik, és már több mint félmillióan regisztráltak rá. A szakemberek 6500 súlyos, életmentő helyzetben reagáltak segítségkérésre.

Ez a program mérföldkő és jelentős előrelépés az idősgondozás területén. Nem csupán az eszközt használók számára jelent komoly segítséget, hanem a felhasználó családjának, szeretteinek és hozzátartozóinak is biztonságot és megnyugvást nyújt, tudva, hogy a segítség mindössze egy gombnyomásra van tőlük.

Milyen esetek történtek eddig?

A készüléket csuklón vagy nyakban is lehet viselni, és víz- és ütésálló. Erősebb ütést vagy esést észlelve automatikusan jelzést küld a diszpécserszolgálatnak. Ha valaki elájul és a földre zuhan, azonnal értesítik a mentőszolgálatot. Az eszköz nemcsak közvetlen életveszély esetén segít, hanem olyan élethelyzetekben is, amikor a diszpécserszolgálat beavatkozása szükséges. Például egy kistelepülésen a falugondnok vagy kazánszerelő értesítésével.

Egy közelmúltbeli eset például azt mutatja, hogy egy idős nő eltévedt az erdőben, a Tolna megyei Szakcs közelében. A Gondosóra-eszközén keresztül segítséget kért, és a riasztást követően kevesebb mint fél órával a dombóvári hivatásos tűzoltók a GPS-koordináták alapján megtalálták.

A bejövő hívások száma jelentősen megnőtt az eszköz bevezetése óta: átlagosan napi kétezer hívás érkezik, és ennek körülbelül 10 százaléka sürgős esetet jelent.

A Gondosóra aktiválásáról, működéséről itt talál rövid videót.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!