Egészségügy 2024. február 28. 18:00

Új eljárás a kecskeméti invazív kardiológián

Képgaléria
Új eljárás a kecskeméti invazív kardiológián
Új eljárást honosított meg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban dr. Berta Balázs Ph.D, az Invazív Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa, amelynek segítségével az eddig nehezen megnyitható koszorúér-elzáródásokat tudják helyreállítani.

– A régóta fennálló teljes szívkoszorúér elzáródások (röviden: CTO) katéteres úton történő megnyitása nehezebb feladat a koronária-szűkületek tágításához képest. Emellett különleges eszközparkot és felkészültséget igényel. Ezen a téren egy új eljárás vált elérhetővé Kecskeméten – mondta dr. Berta Balázs, aki az intézményben az első ilyen jellegű beavatkozást végezte.

– Az új eljárás lényege, hogy a koszorúér-elzáródást nem elölről „fúrjuk át” egy vékony vezetődróttal, hanem az ép erek felől, hajszáleres kapcsolatokon keresztül, hátulról. Sikeres átjutást követően a speciális, hosszú drótot az ép ér felől a hajszálereken, majd az elzáródáson át, az ellenoldali, külvilágba vezető katéteren vezetjük ki. A hátulról átfúrt vezetődróton ezt követően már a szokásos irányból fejezzük be a koszorúér feltágítását és a stent beültetését. Ezt a technikát „retrográd CTO megnyitásnak” nevezik. Sok esetben ez az egyetlen megoldás, ha a régi elzáródás megnyitása a szokásos irányból lehetetlen. Ez eddig csak a Szegedi Tudományegyetemen volt elérhető régiónkban  mutatta be az eljárás lényegét az osztályvezető.

Az első ilyen beavatkozást Kecskeméten idén februárban egy 74 éves férfibetegen végezték el az Invazív Kardiológiai Osztály DSA laborjában, amely egy kétórás műtétet követően sikeresen, szövődménymentesen zárult. Az eljárás során csupán a két csuklón kellett egy-egy kis szúrást ejteni –  egy bemeneti és kimeneti pontot –, majd a beavatkozás végén nyomókötéssel ellátni. A beteg mindvégig ébren volt, és panaszmentesen viselte a beavatkozást, amelyet követően fél órával már felkelhetett, harmadnap otthonába távozhatott.

Az új eljárás tovább szélesítette a kecskeméti kórházban elérhető minimál invazív eljárások széles körét: az éren belüli képalkotók használatát, extrém meszes szűkületek fúrással történő (rotabláció), vagy ultrahangos ballonnal történő (Shockwave) tágítását.

A korszerű technikai megoldás alkalmazását számos szakmai továbbképzés és tanulmányút előzte meg, például a Szegedi Egyetem Kardiológiai Klinikáján és a németországi Darmstadtban. Két speciális, ehhez a technikához nélkülözhetetlen vezetődrótot is be kellett a kórháznak szerezni. Egy standard drót 190 cm, ehhez a beavatkozáshoz 330 cm drót kellett. A régi elzáródások megnyitásához szükséges további speciális eszközök eddig is elérhetőek voltak az intézményben. Az eljárás a betegnek gyógyulás és lehetséges szövődmények szempontjából is kedvezőbb.

Dr. Berta Balázs Ph.D. 2020 óta a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Invazív Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Tíz évet a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán dolgozott, majd négy évet Hollandiában töltött, onnan érkezett családjával Kecskemétre. Számos elképzelése, szakmai terve van, folyamatosan képzi magát nemzetközi tanulmányutakon.

Az osztályán elvégzett beavatkozások száma pedig 2023-ban meghaladta a koronavírus-járvány előtti időszakban, 2019-ben elvégzett beavatkozások számát is, amelyben oroszlánrésze volt a szakdolgozói csapat és az orvosok odaadó munkájának számolt be közösségi oldalán a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház.

(A fotók nem a cikkben szereplő beavatkozás során készültek.)
                                   

Kövessen minket a Facebookon is!