Bugac 2024. április 19. 14:00

Fedezze fel a bugaci puszták világát!

Fedezze fel a bugaci puszták világát!
Nyár elején nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt Bugacon az a fogadó- és bemutató épület, amelyik egyfajta kiindulópontként szolgál a Kiskunsági Nemzeti Park buckavilágát és a térség értékeit felfedezni vágyók számára.

A Puszta Kapuja Információs Központ épületében a két állandó, interaktív kiállítás – a „Pásztorélet” és a „Bugaci buckák között” – a homokpuszták világába, a táj történetébe és változásaiba kalauzolja a látogatót. A tárlatokat végigjárva megismerhetjük a Natura2000 területeit, az egykori pásztorok mindennapjait és befolyásukat a környezetre. Ízelítőt kaphatunk továbbá a puszta különleges élővilágából és a rendkívül változatos ökoszisztéma értékeiből. Az ökoturisztikai fejlesztésnek köszönhetően több interaktív tudásanyaggal is bővültek a bugaci pusztát bemutató létesítmény külső helyszínei. Hogy a látogatókhoz még közelebb hozzák a természetet, többek között rovarhotelt és társasjátékokat helyeztek itt. A szabadtéri játékok a szórakoztató tanulás örömét nyújtják kicsiknek és nagyoknak. Kifelé haladva, a Pásztormúzeumhoz vezető út mentén kialakított pihenőhely további ismereteket ad a puszta növény- és állatvilágáról. A Boróka tanösvény olyan új élményelemekkel gazdagodott, mint az erdei xilofon, a fotópont, a játék távcső és az új információs táblák. A Puszta Kapujából már rengeteg tudással felvértezve indulhatunk, hogy felfedezzük a bugaci pusztát.


Vezetett természetismereti túrákról itt olvashat.

Nemrégiben pedig megnyílt az Aranymonostor Látogatóközpont, ami a Puszta Kapuja Információs Központ jó kiegészítője lesz: míg a nemzeti park központja a természetet állítja középpontba, addig az Aranymonostor a történelemben repíti vissza a látogatókat – írta weboldalán a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!