Helyi hírek 2024. április 29. 08:00

Körkérdés: Hogyan készüljünk fel az érettségire?

Körkérdés: Hogyan készüljünk fel az érettségire?
Ahogy közeledik május első fele, a végzős diákok izgatottan készülnek arra, hogy számot adjanak többéves tudásukról és rátermettségükről. A jövőjük felé nézve tele vannak reményekkel és tervekkel. Mostani Körkérdés rovatunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan készülnek fel a nagy eseményre, milyen célokkal és tervekkel indulnak neki a felnőtté válás útján.

Szabó Cintia (19)
– Idén a szakmai vizsgára és az érettségire is készülök. Emelt szintű érettségit kell tennem történelemből, hogy felvételt nyerhessek Szegedre, a jogi karra. A szakmai vizsgára felkészülés egészen könnyen megy, ugyanis négy évig közgazdasági tantárgyakat is tanultam. Történelemből különórákra járok és otthon is nagyon sokat készülök rá. A többi tantárgyból otthon készülök fel. Nagyon sok időt töltök a könyvek felett, de ez nem áldozat részemről, hiszen fontosnak tartom az érettségit és a továbbtanulást is, mivel a mai világban a munkaerőpiacon sokkal jobban megtalálják a helyüket azok, akik egyetemet is végeztek.



Farkas Bence (20)
– Történelemből emelt szintű érettségit fogok tenni, mert nagy szükségem van a plusz pontokra és ez az egyik olyan tantárgy, ami könnyen megy. Nagy szerencsém van, mert a történelemtanárom nagy tudású és egyszerűen, érthetően át tudja adni az anyagot. Emellett az iskolában fakultációs órákat is tart, amelyek szintén hasznosak számomra. Ezen felül visszanéztem az elmúlt évek érettségi feladatait az interneten, amiket meg is oldottam, így úgy érzem, ez is nagy segítségemre lesz.



Varga Illés (19)
– Kétéves intenzív érettségi képzésen tanulok. Az iskolában a tanáraink nagyon felkészültek, sokat segítenek. Egyedül német nyelvből kellett az interneten fellelhető információkkal bővítenem a tudásomat. Szerintem az érettségi a mai világban kiemelten fontos, ugyanis a cégeknél ezzel a papírral magasabb bérkategóriába kerülhetünk. Mivel korábban asztalosként végeztem, ebben a szakirányban gondolkodom a továbbiakban is. Most csak középszintű érettségit teszek, mert utána el szeretnék helyezkedni, de azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer beadom a jelentkezésemet főiskolára, vagy egyetemre.



Barta Csilla Evelin (19)
– Én is a kétéves intenzív érettségi képzésen tanulok. A tanáraink nagyon készségesen, felelősségteljesen átadják át nekünk a tudást. Számomra nagyon fontos az érettségin elért eredmény, mert utána szeretnék továbbtanulni, így az otthoni felkészülésre nagy hangsúlyt fektetek. Angol nyelvből külön tanárhoz jártam, ami nagyon sokat lendített a tudásomon. A pedagógusaink interneten elérhető anyagokat is ajánlottak, amelyekből bővíthetem az ismereteimet. A Szegedi Tudományegyetem szabadbölcsészet karára jelentkeztem: kommunikáció- és médiatudomány, vagy pedig filmelmélet és filmtörténet szakra. Majd elválik hová vesznek fel.



Benyeda Gábor (19)
– Az érettségit a továbbtanulás miatt nagyon fontosnak gondolom. Három emelt szintű érettségit fogok idén tenni: történelemből, magyarból és angolból. Történelemből angol nyelven fogok érettségizni, mert nekem egyszerűbb így kifejezni magam. Jelenleg van egy B2-es szintű nyelvvizsgám, de az egyetem miatt a nyáron tervezem a C1-es letételét is. Ez elvárás a holland Leiden Egyetemen, ahová jövőre jelentkezem. Nemzetközi tanulmányok és urbanizációs szakot néztem ki. A földrajzi adottságai miatt választottam ezt a várost.



Kengyel Dániel (18)
– Az érettségit a továbbtanulás miatt tartom fontosnak, ezért nagyon jól kell, hogy sikerüljön. Elsősorban az öt év anyagából, amit az interneten található információkkal és próbaérettségik megoldásával teszek teljesebbé. Matematikából külön tanárhoz járok. Mivel hatéves képzésben veszek részt, ezért májusban irodalomból, történelemből és matematikából vizsgázok. A nyelv, a civil és a szakmai tantárgyakból pedig jövőre kell számot adni a tudásomról.



Hegedűs Titanilla (18)
– Úgy vélem, napjainkban kifejezetten fontos a magasabb iskolai végzettség megléte, ami lehetőséget ad arra, hogy jó munkát és fizetést kapjak a későbbiekben. Szerintem az érettségi már minimumnak számít a munkaerőpiacon. Igyekszem a legjobb tudásom szerint felkészülni a vizsgákra, mivel főiskolára szeretnék jelentkezni. Egyedül matematikából kell utánanéznem a dolgoknak, vagy valakivel elmagyaráztatni a feladatokat a jobb megértés érdekében. Ebben az évben matematikából, történelemből és magyar nyelvből érettségizek, míg jövőre lesznek a szakmai tantárgyak és az emelt angol.



Rózsa Kornél (18)
– Az érettségi rendkívül fontos, mivel azokat válogatja ki, akik rendelkeznek a megfelelő általános tudással. Matematikából és angolból külön tanárhoz járok, a többiből elegendőnek vélem az iskolában hallottakat, leírtakat. A jövőben szeretnék főiskolára jelentkezni.



Nikula Kitti (18)
– Nagyon fontos az érettségi és a diploma, hiszen csak így lehet olyan állást találni, ami megfelelő lehetőséget kínál a szakmai és anyagi előrehaladásra. Emelt történelem és német érettségire készülök, a többi tantárgyból középszinten vizsgázok. Jogi pályára szeretnék menni, ahol elvárás az emelt szintű történelem érettségi. Matematikából azonban szükségem van segítségre, mert humán beállítottságú vagyok. Úgy gondolom, az iskolai tananyag elegendő a középszintű felkészülésre, de az emelt szint további utánajárást igényel. Az intézményünkben fakultációs órákra járok, illetve az interneten is informálódom.



Ficsór Noémi (18)
– Csak történelem tantárgyból teszek emelt szintű érettségit. A Szegedi Tudományegyetem gazdálkodás és menedzsment szakára adtam be a jelentkezésemet. Nem jártam magántanárhoz, mert az iskolában a tanáraink mindenben segítséget nyújtanak. Most voltam németből nyelvvizsgázni, még nem tudom az eredményt, de ettől függetlenül ebből a tantárgyból is középszintű érettségit fogok tenni.



Borzai Viktória (18)
– Nagyon fontos a mai világban az érettségi. Sokat készülök rá, mert minél jobban sikerül, annál több lehetőségem van a továbbtanulásra. Nemcsak az iskolai tankönyvekből készülök, hanem egyéb szakirodalomból is, és olykor magántanár segítségét is kérem. Szegedre adtam be a jelentkezésemet gazdasági szakra. Két emelt szintű érettségit teszek: angolból már tavaly előrehozott vizsgát tettem, illetve idén digitális kultúrából vizsgázok. A történelemtől félek a legjobban, de bízom abban, hogy a szorgalmam megtérül.



Fekete Hunor (18)
– Az érettségi ma már alapvető elvárás, főleg, ha valaki tovább szeretne tanulni. Egy osztrák egyetemre adtam be a jelentkezésemet angol nyelvű külkereskedelmi szakra. Már tavaly megcsináltam angolból az emelt szintű érettségit, idén pedig történelemből és olaszból készülök rá. A többi tantárgyból középszinten vizsgázom.

V. B.  
                 

Kövessen minket a Facebookon is!