Helyi hírek 2024. április 28. 12:00

Balesetmegelőzés – Ittas járművezetés

Balesetmegelőzés – Ittas járművezetés
A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkohol szint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni. Magyarországon a zéró tolerancia elve a mérvadó, vagyis vezetés megkezdése előtt a legcsekélyebb alkoholfogyasztás sem megengedett.

Borítókép: illusztráció

Az alkohol emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása miatt romlik a látás, a reakcióidő meghosszabbodik, nő a hibás döntések száma, csökken a felelősségérzet, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, ezáltal az ittas vezető potenciális veszélyforrássá válik a közlekedésben. A baleseti kockázat az alkohol hatására gyorsan növekszik.

Az alkoholról érdemes tudni, hogy hatása egyénenként eltér, és számos tényezőtől függ: például a nemtől, testmagasságtól, testtömegtől, az előzetes étkezéstől, fáradtágtól, pszichés állapottól stb. Ha egy 80 kg-os férfi négy üveg fél literes, 5%-os alkoholtartalmú sört iszik, akkor nagyjából 1,4 ezrelékes véralkohol-koncentrációt ér el (a Widmark-képlet alapján). Ha feltételezzük, hogy az illető ezt az értéket az esti órákban éri el, és azzal számolunk, hogy az emberi szervezet óránként hozzávetőlegesen 0,1 ezrelék alkoholt képes lebontani, akkor láthatjuk, hogy legkorábban másnap dél körül tisztul meg a szervezete az alkoholtól, és a vele szemben alkalmazott szonda (ill. az esetleges vérvétel), csak ekkor fogja jelezni azt, hogy „nem ittas”.

Többen nem ismerik, vagy éppen alábecsülik az úgynevezett maradék alkohol kockázatát is. Fontos tudni, hogy a szervezetbe juttatott szeszesital lebomlásához időre van szükség, ami hosszú órákban mérhető. Ezért másnapos állapotban nem csak kockázatos dolog a volán mögé ülni, mert képes ugyanolyan vezetés technikai hibákat elkövetni, mint a „frissen leittasodottak”, hanem jogsértő is.

A közhiedelemmel ellentétben sokan tévesen gondolják azt, hogy:

– a kávé, az energiaitalok gyorsítják az alkohol lebomlását, és elősegítik a kijózanodást,

– a nyári melegben vagy kemény fizikai munka során jellemző izzadással az alkohol is elpárolog,

– a teli gyomor megakadályozza az alkohol felszívódását,

– a hideg zuhany kijózanít és alkalmassá tesz a vezetésre.

Az ittas járművezetés szankcionálása igen összetett. A szervezetben lévő alkohol mennyiségétől függően az ittasan közlekedő járművezető közigazgatási szabályszegést vagy bűncselekményt is elkövethet, melynek során alkalmazható közigazgatási bírság, büntető feljelentés, mely utóbbi akár letöltendő szabadságvesztéssel is járhat (súlyosabb esetben például halálos közúti közlekedési balesetet okozva).

Jó tudni! Az elektromos kerékpár, az elektromos roller gépi meghajtású jármű. Ezért ittas vagy bódult állapotban való vezetése közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton ugyanúgy közigazgatási szabályszegést vagy bűncselekményt valósít meg.

Továbbá fontos tudni, hogy a fenti szabályok a kerékpárt hajtó személyre nem vonatkoznak ugyan, azonban a kerékpáros a közúton közlekedve biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban kell, hogy legyen. Ebből kifolyólag, ha valaki az elfogyasztott alkohol hatása miatt úgy vesz részt kerékpárjával a közúti közlekedésben, hogy jól láthatóan alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, vele szemben szabálysértési eljárás indítható.

Amennyiben járművezetőként közlekednek, abban az esetben semmi képen ne igyanak előtte szeszes italt!

                

Kövessen minket a Facebookon is!