Bugac 2024. május 1. 12:00

Mentsük meg a tanyákat!

Mentsük meg a tanyákat!
A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének.

Egykori virágkoruk az urbanizációval hanyatlott, a tanyák rohamos gyorsasággal elnéptelenedtek. A hűséges, kitartó tanyapártolók mellé azonban mind többen  szegődtek  az elmúlt évtizedekben, így manapság ismét egyre élénkebb tanyai élet tapasztalható. Reményteli törekvések célozzák  évek óta a tanyák fennmaradásának elősegítését, hogy az eredeti, tanyás kultúrtáj funkciót megőrizzék, azaz fenntartható módon gazdálkodjanak, valamint óvják, őrizzék a  természeti és kulturális értékeiket. A Kamra-Túra Egyesület civil szervezetként hosszú évek óta elkötelezett a Homokháton élő és gazdálkodó emberek mellett, különös tekintettel a tanyai gazdálkodók közvetlen értékesítésének támogatására. A téma örök aktualitás, egyben örök kihívás is. 

Május 28-án, a bugaci Karikás Csárdában tartanak konferenciát neves szakemberek, előadók bevonásával. A cél a tanyavilág lehetőségeinek kutatása, elemzése, a támogatási források bemutatása. Továbbá egy nagyszabású, országos tanyaünnep előkészítése, ami a tanyás gazdák találkozójáról, a tanyai termékek bemutatásáról, a város-vidék  szimbiózisáról szól majd. A konferenciára várják az érdeklődőket – nemcsak a tanyán élőket, hanem azokat is, akik előnyben részesítik a helyi termékeket,  fntosnak tartják az egészséges táplálkozást, és személyes jelenlétükkel is erősítenék a tanyák megmentésének zászlóvivőit – írta weboldalán a vármegyei önkormányzat.
              

Kövessen minket a Facebookon is!