Program 2024. május 20. 08:00

A harmadik Móra-találkozóra várják az érdeklődőket

A harmadik Móra-találkozóra várják az érdeklődőket
A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a városi önkormányzattal közösen harmadik alkalommal szervezi meg a Mórák találkozóját Kiskunfélegyházán, május 25-én, szombaton.

Kapus Béláné, az egyesület tiszteletbeli örökös elnökétől megtudtuk, hogy az esemény ötlete 2012-ban, az újonnan felújított Móra-emlékház megnyitó ünnepsége után vetődött fel bennük. Szerettek volna a Móra család még élő tagjaival találkozni, egy összejövetelt megszervezni, ehhez viszont hosszú és alapos kutatásra volt szükség a családfát illetően. A munkát 2013 januárjában Kapus Béláné megkezdte, segítségére volt a korábban megalakult Móra Emlékbizottság és Vészits Márta, Móra Ferenc unokája is.

2013 júliusában volt Móra Márton halálának 100. évfordulója és erre meg már az addig felkutatott családtagokkal szerettek volna emlékezni. A találkozó meg is történt, nagyszabású ünnepség keretében, ahol többek között emlékfát is ültettek. A hivatalos találkozóra a következő évben, 2014-ben került sor, amikor már a teljes Móra családfát megismerték és az élő leszármazottakkal felvették a kapcsolatot, valamint az évben megjelent az első könyv is az egyesület gondozásában, Akik a mórai talentumból örököltek címmel. A következő találkozót 2019-ben szervezték, és idén kerül sor a harmadikra.

Május 25-én, szombaton a polgármesteri hivatalban vendégfogadással kezdődik az esemény, majd az ünnepélyes megnyitóra a Petőfi-téren kerül sor. Itt a Móra-homokszobor leleplezése, majd műsor következik Gombás Bende, valamint a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola közreműködésével. A találkozó a Szakmaközi Művelődési Házban folytatódik, ahol rövid bevezető után meggyújtják a háromágú gyertyát. A gyertya középső ága az ősök tiszteletére ég, a következő a már meghalt családtagokért és a harmadik azokért ég, akik az előző találkozón még részt vehettek. Rövid műsorral készülnek itt is, majd bemutatják az újonnan megjelent könyvet, Portrévázlatok Móra Ferenc és Móra István tanárairól címmel. A műsor és kötetlen beszélgetések után autóbusszal ellátogatnak a Móra-emlékhelyekhez is a nap folyamán.

Z. A.
         

Kövessen minket a Facebookon is!