Helyi hírek 2024. június 5. 08:00

Vasárnap választunk

Vasárnap választunk
Június 9-én, vasárnap Kiskunfélegyházán négy, vagy – a nemzetiségi szavazók esetében – öt vagy akár hét szavazólapot is kapnak az állampolgárok, ugyanis egy napon, közös eljárásban választjuk meg idén Magyarországon az európai parlamenti képviselőket, az önkormányzati képviselőket és polgármestereket, a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit, valamint voksolunk a Bács-Kiskun vármegyei listára is. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása a szavazást követően még mintegy négy hónapig, pontosan 2024. október 1-jéig tart.

Borítókép: MTI

Mindenki a lakóhelye szerinti, illetve átjelentkezés esetén a 2024. február 11-éig létesített tartózkodási helye szerinti szavazókörben szavazhat június 9-én, 6 és 19 óra között. Egyéb esetben az átjelentkezés útján szavazók a 12. szavazókörben adhatják le szavazatukat.
  

Kiskunfélegyházán 31 szavazókör van. Szavazni csak személyesen lehet, a személyazonosság érvényes okmányokkal történő igazolását követően. A személyazonosság igazolásához lakcímkártyára és fényképes személyi azonosságot igazoló okmányra (kártya formátumú vagy régi könyvformátumú, ideiglenes személyi igazolványra, esetleg útlevélre vagy jogosítványra) van szükség. Érvénytelen, vagy lejárt igazolvánnyal nem lehet szavazni, ugyanakkor a kormányablakok június 8-án, szombaton 8 és 16 óra között, június 9-én, vasárnap 7 és 19 óra között állnak a választópolgárok rendelkezésére kizárólag a korábban igényelt személyi azonosító okmányok átvételére, vagy amennyiben nem rendelkezik más érvényes személyi okmánnyal ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására, illetve lakcímkártya pótlásának intézésre.  

A mozgásukban, vagy egészségügyi állapotuk miatt akadályoztatott állampolgárok mozgóurnát igényelhetnek, akiket a választás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja fog felkeresni a megjelölt címen, és leadhatja szavazatát. A mozgóurna-kérelmeket személyesen, ügyfélkapun keresztül és kézbesítési meghatalmazott útján június 7-én 10.00 óráig, illetve a választás napján az illetékes szavazatszámláló bizottságnál 12.00 óráig lehet benyújtani.

Az önkormányzati választáson arról döntünk, hogy kik vezessék a települést, tehát a polgármestert és a helyi képviselő-testület tagjait választjuk meg. Kiskunélegyházán 14 főből áll a képviselő-testület. Ebből 10 egyéni választókörzeti jelöltként, 4 pedig kompenzációs listáról juthat be. A megválasztott polgármester szintén a képviselő-testület tagja. Nem megyei jogú településeken – közöttük Kiskunfélegyházán – a vármegyei önkormányzat tagjait is megválasztjuk. Az európai parlamenti (EP) választáson arról szavazunk, hogy ki legyen az a 21 képviselő, aki Magyarországot az Európai Parlamentben képviseli. Erről országos pártlistán szavazunk, és a listát állító pártok között a szavazatok arányában oszlanak meg a képviselői helyek.


A választópolgárokat a könnyebb tájékozódás érdekében a szavazólapok színes keretbe foglalásával is segíti a Nemzeti Választási Iroda.

A polgármester-választás szavazólapja sárga kerettel rendelkezik, a helyi önkormányzati képviselők választása keret nélküli, a vármegyei közgyűlés tagjainak választására szolgáló dokumentum szürke kerettel jelölt, az EP tagjainak választólapján pedig kék színű a keret. Ezekben az esetekben érvényesen szavazni csak 1 jelöltre vagy listára lehet.

A nemzetiségi szavazólapokat zöld papírra nyomtatták és az állampolgároknak a zöld, lezárt borítékba kell azokat szavazás után elhelyezni. Ez az érvényes szavazás feltétele, ahogy az is, hogy a szavazólapon legfeljebb annyi körben szerepelhet X vagy + jel, ahány jelöltre érvényesen lehet szavazni (a szavazólapon ezt a számot feltüntetik).  


A választással kapcsolatos tudnivalókról a www.valasztas.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.
      

Kövessen minket a Facebookon is!