Helyi hírek 2024. június 23. 12:00

Bűnmegelőzés – Megelőzhetőek a gépjárműfeltörések!

Bűnmegelőzés – Megelőzhetőek a gépjárműfeltörések!
Alkalom szüli a tolvajt. Ezt Félegyházán is számos lopás, bűncselekmény támasztja alá. A megelőzéshez sokszor elég lenne egy kicsit több figyelem.

Borítókép: police.hu

Előfordulhat, hogy a gépjárművet azért törik fel, mert a gépkocsi ülésén, utasterében értékeket hagyunk. A műszerfalon, üléseken, kalaptartón felejtett telefonok vagy kézitáskák kívülről is jól láthatóak, a rossz szándékkal nézelődők hamar észrevehetik. A járművezetők felkínálják értékeiket a bűnözőknek azáltal, hogy azokat autójuk utasterében hagyják. Az a tapasztalat, hogy ha csak rövid időre szállunk ki az autóból, nem zárják le a járművet, kevésbé vagyunk körültekintőek és ilyen alkalmakkor megnövekszik a gépkocsifeltörések és az alkalmi lopások száma.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében:

Mindig zárja be a jármű ajtóit, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre száll ki!

Ne hagyjon értéket (mobiltelefon stb.) a gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.

Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsa a személygépkocsiban!

Ha a vásárlást követően az árucikkeket az autójában csak látható helyre tudta bepakolni, ne hagyja járművét őrizetlenül!

Amennyiben észlelte, hogy feltörték gépjárművét, ne nyúljon semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja!

Abban az esetben, ha minden óvintézkedés ellenére mégis gépjárműfeltörés áldozatává vált, illetve a környezetében élők körében kér valaki segítséget hasonló bűncselekmény miatt, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

                            

Kövessen minket a Facebookon is!