Helyi hírek 2024. június 6. 06:00

Határtalanul Erdélyben

Képgaléria
Határtalanul Erdélyben
Öt napot töltöttek Erdélyben a Batthyány Lajos Általános Iskola hetedikesei a „HAT-KP-1-2023/1-001466” és a „HAT-KP-1-2023/1-001538” számú „Határtalanul” pályázatok keretében.

Az utazást megelőző előkészítő órákon a tanulók megismerkedtek Erdély földrajzi elhelyezkedésével, adottságával, népességével, történelmével. Prezentációkban bemutatták az út során megnézendő történelmi, irodalmi helyszíneket, nevezetességeket, látnivalókat.

A hajnali indulás és határátlépés után első állomásuk Déva volt, ahol megnézték Déva várát. Útjukat folytatva Vajdahunyad városa következett, ahol megcsodálták a várak királyát. Felmentek a tornyokba, megcsodálták a lovagtermet, a bátrabbak a tömlöcbe és a kínzókamrákba is betekinthettek. Továbbhaladva, Gyulafehérváron láthatták az érseki Szent Mihály-székesegyházat, ahol Márton Áron, Hunyadi János, II. János magyar király nyugszik. Megtekintették a segesvári várat, sétáltak a középkori vár színes kis utcáin. Estére elfáradva, de nagy lelkesedéssel foglalták el Gyergyóújfaluban szállásaikat, ahol már finom, meleg vacsorával várták őket.

A második napot a falu kőfejtőjénél kezdték, majd Zetelakán, a víztározónál pihentek. A faluba érve egy helyi termelőhöz látogattak, aki elmesélte, hogyan, milyen formában dolgozza fel a különböző zöldségeket, gyümölcsöket. A diákok megkóstolhatták a finomabbnál finomabb lekvárokat, krémeket, szörpöket. Székelyudvarhely központjában, az Emlékezés Parkjában megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, ahol többek közt 13 magyar király, írók és más híres emberek szobrai tekinthetőek meg. Szejkefürdőn – kicsit esős időben – a Mini Erdély Parkban makettek formájában megismerkedhettek Erdély nevezetességeivel, majd a székelykapuk alatt végighaladva tiszteletüket tették a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjánál, ahol elénekelték a Székely Himnuszt.

Korondon Máté Károly taplászmester mutatta meg a taplógomba feldolgozásának rejtelmeit. A gyerekek gyakorlatban is láthatták és kipróbálhatták a taplógomba megmunkálását és a korongozás technikáját. A korondi piacon egy helyi termelő előadásából megismerték a tej feldolgozásának lehetőségeit, a sajtkészítés menetét. A bemutatót kóstoló követte. A gyerekeknél nagy sikert arattak az ízesített sajtok.

A 3. napon a Csomád-hegység egyik vulkáni kráterében, a Szent Anna-tónál jártak, majd átsétáltak a másik kráterbe, ahol a Mohos-tőzegláp található.

Kisebb időt töltöttek Csíkszeredán, ahonnan busszal elzarándokoltak Csíksomlyóra. A kis település a katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú. A kegytemplomban lévő Madonna-szobor a 16. századi fafaragó művészet remeke, 1515 és 1520 között készülhetett, a korabeli Madonna-szobrok közül ez a legnagyobb.

Másnap délelőtt Gyergyóújfalu iskolájába, az Elekes Vencel Általános Iskolába is ellátogattak, ahol betekintést nyertek az ottani gyerekek mindennapjaiba. Az iskolai bemutatók után rendhagyó testnevelés órán vettek részt, ahol egy barátságos focimeccset játszottak a két iskola diákjai.

A látogatást követően útjuk a Súgó-barlanghoz vezetett, ahol leereszkedtek a mélybe. A 300 m-es túra során megcsodálták a szebbnél szebb karsztjelenségeket.

A kirándulás a Békás-szorosban folytatódott. A Pokol kapujától sétáltak a Gyilkos-tóhoz a hatalmas sziklafalak között, a Békás-patak mentén. A tónál felelevenítették az előkészítő órán elhangzottakat a kialakulásról, a legendáról.

Az ötödik nap korán indultak haza. Első állomásuk Torda volt, ahol megismerkedtek a gyerekek a só kitermelésének folyamatával. A következő megálló Kolozsvár volt, ahol megnézték Mátyás király szobrát, majd rövid séta keretében felkeresték az „igazságos Mátyás” szülőházát, majd a partiumi Nagyszalontán, Arany János szülőházának helyén koszorúztak. Az utolsó látnivaló a Csonkatorony megtekintése volt.

Az erdélyi utat egy helyi étteremben elfogyasztott finom vacsorával zárták. Kissé fáradtan, de élményekkel telve értek haza késő este Kiskunfélegyházára.

Az értékelő órán a gyerekek elmesélték saját tapasztalataikat a kint eltöltött 5 napról. Egy-két tanuló kivételével először jártak Erdélyben. Az élménybeszámolóban kiemelték a székely emberek vendégszeretetét, ízes beszédét, gasztronómiáját. Az értékelő óra második felében kvíz formájában, fényképek segítségével felelevenítették az út során meglátogatott helyszíneket, épületeket, történelmi, irodalmi személyek szobrait.

A „Határtalanul!” program értékelő óráját egy erdélyi finomsággal, a kürtöskalács elfogyasztásával zárták. Egyöntetű vélemény, hogy felejthetetlen öt napot töltöttek el Erdélyben a külhoni magyarok vendégszeretetében.

                  

Kövessen minket a Facebookon is!