• Kezdőlap
  • Hírek
  • Bugac
  • Magyar Menyasszony – Egy lenyűgöző kiállítás az Aranymonostor Látogatóközpontban
Bugac 2024. június 8. 10:00

Magyar Menyasszony – Egy lenyűgöző kiállítás az Aranymonostor Látogatóközpontban

Képgaléria
Magyar Menyasszony – Egy lenyűgöző kiállítás az Aranymonostor Látogatóközpontban
Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása, a Magyar Menyasszony pop up változata Bugacon, az Aranymonostor Látogatóközpontban.

A megnyitón Szabó László, Bugac polgármestere elmondta, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a település lehet e vándorkiállítás első állomása. Néhány hónapja Herbert Áron, a projekt menedzsere eredetileg a település művelődési házába képzelte el a tárlatot, de közös megegyezéssel a látogatóközpont bizonyult méltó helyszínnek. Az érdeklődők így egy különleges kiállítást láthatnak ingyenesen, több mint két hónapig.

Kőhalmi Andrea, a Múzeumi Hálózati Igazgatóság főosztályvezetője, Illyés Gyulától idézve kezdte köszöntőjét, majd elmondta, hogy a kiállítás 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a magyar nők társadalmon belüli helyzetének változására, arra, hogy hogyan viszonyultak régen és ma a nők, a párok és a családok a házassághoz, milyen változások kellettek, ahhoz, hogy a mai menyasszony esküvőjének tudatos és ünnepelt szereplője legyen. Hajdan élt királylányok, hercegnők, polgárkisasszonyok mellett ma élő leányok és asszonyok élettörténete, sorsa elevenedik meg az utazó tárlat 24 történetében.

Dr. Simonovics Ildikó, divattörténész, muzeológus, a kiállítás kurátora és megálmodója elmondta, hogy küldetése bemutatni azt, hogy sok egyéb mellett hitek és tévhitek, vallási és politikai doktrínák, családi és társadalmi viszonyok miként befolyásolták a nők megítélését, életét és szerelmét. Missziója továbbá, hogy a magyarmenyasszony.hu oldalon elérhető online adatbázissal megőrizzen és visszakövethetővé tegyen sok ezer családi emléket. A kurátor tudásának és közvetlenségének köszönhetően a tárlatvezetés egyszerre volt élmény és tanulás.

A budapesti kiállítás közönségkedvence, a felpróbálható párták is láthatóak Bugacon. Matyó, sárközi, bátai, veresegyházi és tamási menyasszonyi koszorúkat vehetnek fel és fotózkodhatnak bennük az érdeklődők az esküvői emlékes fal előtt, hogy megtapasztalják, milyen volt egykor népviseletbe öltözött menyasszonynak lenni.

A tárlat szenzációja az az esküvői fényképen szereplő ruha, amelyet a magyaros divat koronázatlan királynője, Tüdős Klára tervezett 1940-ben. A felbecsülhetetlen értékű emléket az eredeti tulajdonos lánya, Katona Márta ajándékozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak.


Írja be Ön is szerelme történetét a nemzet történetébe! Töltse fel Ön is saját vagy rokonai, ismerősei esküvői fényképeit és rövid leírását a magyarmenyasszony.hu/feltolt oldalra, vagy vigye el az Aranymonostor Látogatóközpontba és a munkatársak feltöltik azokat a közösségi felületre.

Tekintse meg a Magyar Menyasszony tárlatát és az Aranymonostor állandó kiállítását! Ismerjen meg rendkívüli emberi sorsokat, korszakokat egy különleges időutazás által!

A kiállítás a Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg.

                              

Kövessen minket a Facebookon is!