Helyi hírek 2024. június 14. 12:00 Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Indul a diákmunkaprogram Bács-Kiskun vármegyében is

Indul a diákmunkaprogram Bács-Kiskun vármegyében is
Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos 16-25 év közötti Bács-Kiskun vármegyei tanulók júliusban és augusztusban. Vármegyénkben a rendelkezésre álló 180,0 millió forintból több mint 900 fiatal bevonása várható. A tavalyi évben Bács-Kiskunban 263 munkáltatónál dolgoztak a diákok. A 25 év alattiak munkavégzése az idén is szja-mentes, így több pénz maradhat a tanulóknál.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére 2024-ben folytatódik a 2013-ban indított Nyári diákmunkaprogram, amely bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban és erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatják le. A 25 év alattiak munkavégzése az idén is szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál.

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A települési önkormányzatok, önkormányzatok alaptevékenységet végző intézményei és az egyházi jogi személyek részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban és erdőgazdálkodásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének 75 százalékát vállalja át.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 244.500 forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 200.100 forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A 3,8 milliárd forintos keretösszeggel induló program a területileg illetékes járási hivatalok (https://nfsz.munka.hu/tart/kapcsolat/osztaly) foglalkoztatási osztályainál megtehető regisztráció június 17-étől augusztus végéig tart.

A támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban július 1-jével állhatnak munkába.

Eddig tizenegy esztendő alatt mintegy 300 ezer fiatal munkához jutását segítette a kormány 30 milliárd forintból.

További részletek a www.munka.hu oldalon elérhetők.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!