Helyi hírek 2024. június 15. 14:00

Hamisítás Elleni Világnap – első a biztonság!

Hamisítás Elleni Világnap – első a biztonság!
Mintegy 3 000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról 2023-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával. Ezek a termékek már biztosan nem jelentenek veszélyt az utakon, és nem okoznak kárt az eredeti termékek jogtulajdonosainak.

A két, évek óta együtt dolgozó szervezet a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából közösen hívja fel a figyelmet az utánzatok kockázataira. A társadalmi elutasítás ugyanis elengedhetetlen a piac teljes megtisztításához, ami a jogsértések visszaszorítását és a tisztességes vállalkozások mozgásterének bővülését jelenti. Ráadásul az autóalkatrészek, autódiagnosztikai eszközök és szoftverek piacának tisztasága egyúttal a biztonságos közlekedés fontos feltétele.

A NAV munkatársai leggyakrabban harmadik országokból érkező csomagokban, autószerelő műhelyekben, illetve illegális kereskedőknél találnak hamis termékeket, akcióikat nem ritkán próbavásárlással készítik elő. A JAF munkatársai az ellenőrzéseket szakvéleményükkel támogatják, de szakmai továbbképzésekkel is segítik a NAV munkatársait az illegális járműipari szoftverek, diagnosztikai eszközök, hamis alkatrészek, szoftverek felismerésében.

2023-ban a NAV összesen több mint 1100 hamis autótartozékot és kiegészítőt, csaknem 100 laptopot és diagnosztikai eszközt, továbbá több mint 1700 autódiagnosztikai szoftvert talált rajtaütésein, ellenőrzésein, ennyi illegális termék kereskedelmét, beszerelését akadályozta meg. Az illegális termékekkel elkövetett jogsértésekkel több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a jogosultaknak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesülete
                      

Kövessen minket a Facebookon is!