Helyi hírek 2024. június 17. 08:00

Könyvvel tiszteleg a Mórák tanárai előtt a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület

Könyvvel tiszteleg a Mórák tanárai előtt a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület
Harmadik alkalommal találkoztak városunkban a Móra-leszármazottak május végén. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület programján bemutatták az újonnan megjelent Portrévázlatok Móra Ferenc és Móra István tanárairól című könyvet. A kötetről Kapus Bélánéval, a könyv szerkesztőjével, az egyesület tiszteletbeli örökös elnökével beszélgettünk.

Három generáció Mórái látogattak el idén Félegyházára, hogy közösen tisztelegjenek felmenőik emléke előtt. A találkozóra húszan érkeztek Veszprémből, Győrből, Székesfehérvárról, Budapestről és Abdáról. Az eseményen felavatták a háromméteres Móra-mellszobrot, és bemutatták a Portrévázlatok Móra Ferenc és Móra István tanárairól című könyvet. A kötet a Mórák emlékéve alkalmából készült, Móra István születésének 160., Móra Ferenc születésének 145., halálának 90. évfordulójára, volt tanáraik emléke előtt tisztelegve.



– A Mórák találkozójára minden alkalommal egy meglepetéskönyvvel készülünk a családtagoknak. 2014-ben az első találkozón adtuk át a Móra-családfát is tartalmazó, Akik a mórai talentumból örököltek – Töredékek a félegyházi Mórák életéből című könyvet, majd 2019-ben a második alkalomra Móra István ki nem adott verseiből állítottunk össze egy kötetet. A harmadik, 2024-es találkozóra készült el a Portrévázlatok Móra Ferenc és Móra István tanárairól című könyv, amellyel egy régóta dédelgetett álmom valósult meg. A könyvben azoknak a személyeknek a munkásságát mutatjuk be, akik felfedezték a testvérpár tehetségét, és hozzájárultak ahhoz, hogy Móra István és Ferenc országosan elismert irodalmárok lettek. Azokat állítjuk a figyelem középpontjába, akik a tanulás rejtelmeibe vezették be a testvérpárt és egyengették útjukat. István és Ferenc félegyházi tanítói, tanárai, azok az emberek, akik a szülőkön túl segítették, motiválták a két fiút elemi és középiskolai tanulmányaikban – fogalmazott Kapus Béláné, amikor a könyv keletkezésének hátteréről kérdeztük.



A kötetben 36 tanár életrajzát, munkásságát találjuk meg, akiknek meghatározó szerepük volt a két Móra-testvér életének, jövőjének alakításában. Korabeli képek, fotók teszik gazdagabbá a kiadványt. Az írásokat Fekete Beatrix, Kapus Béláné, Kisné Juhász Ilona, dr. Luchmann Zsuzsanna, Mayer László, Seres Judit és Tóth Istvánné készítették.

– 2022 novembere és 2023 decembere között dolgoztunk az anyagokkal, de a testvérpár tanárainak életútját nehéz volt követni. Többen csak rövid ideig tanítottak Félegyházán, majd más városba költöztek. A Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárban rengeteget kutattunk, korabeli sajtótermékeket kerestünk, a Kiskun Múzeum és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyűjteményeit néztük át. Emellett persze a testvérpár műveit is átolvastuk, hiszen Móra Ferenc több elbeszélésében is megemlékezik tanárairól, míg Móra István legtöbbet a Hazaemlékezések című művében ír tanárairól – mondta a könyv szerkesztője.



Hozzátette, azt is, hogy a testvérpár életében többször is történtek „csodák”, és ezeknek a hátterére, szereplőire voltak kíváncsiak. – A Móra család rendkívül nehéz anyagi körülmények között élt, mégis sokat olvastak. A testvérek a mai Constantinum épületében tanultak, mindvégig jó eredménnyel. A legtöbb tanár világi ember volt, rendszerint szegény családból származott, így még inkább szívén viselte az alacsony sorból érkező, de tehetséges diákok sorsát, támogatásuk ügyét. Móra István harmadik osztályos volt, amikor a püspök látogatott az iskolába és a kis Móra Istvánt kérték fel, hogy köszöntse, tehát a tanárai már akkor látták benne a talentumot. Móra Ferenc is csupán kilencéves volt első közszereplésekor. 1888-ban az Ótemplomban egy karácsonyi ünnepségen szavalt. Sok szegény gyerek járt az iskolába, a tanárai mégis őt választották. Versmondás alatt az áldozórács márványlapjához odafagyott a lába, és ahogy novellájában írja: „A vakarás kiderítette, hogy talpatlan csizmácskában léptem a közszereplés terére, s ezért nem tudtam róla többet elmozdulni. Ami jeget, havat fölszedtem útközben, az álltomban először elolvadt a meleg talpam alatt, azután megfagyott, és hozzátapadt a kőhöz.” Az igai „csoda” talán akkor történt, amikor veszélybe került Ferenc gimnáziumba menetele, mivel nem tudták kifizetni a tandíjat. Ő óra alatt titokban az iskola folyosóján odalopódzott a tanteremhez, s onnan hallgatta a bent történteket. A latintanár arra volt kíváncsi, hogy mit jelent magyarul az Unus es Deus. A helyes választ (Egyedül te vagy az Isten) a kis Móra Ferenc tudta csupán, ám annyira beleszédült az izgalomba, hogy összeesett. Eyszrich tanár úr ölben vitte be az osztályba, és onnantól kezdve többet nem kellet tandíjat fizetni a családnak – idézett történeteket a család életéből Kapus Béláné.

A könyv hivatalos bemutatóját október 3-án tartják, ahol további érdekességeket is megtudhatunk a testvérpárról és tanáraikról.

G. E.


Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!