Helyi hírek 2024. június 18. 18:00

Keresztes Tünde: ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni

Keresztes Tünde: ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni
Kiskunfélegyháza Város Közszolgálatáért kitüntető díjat adományozott a félegyházi képviselő-testület Keresztes Tünde kulturális referensnek a színpompás városi rendezvények megvalósításáért, a köz szolgálatában hosszú évek óta végzett áldozatos, lelkiismeretes, empatikus munkája elismeréseként. A díjról, a hivatásáról, a rendezvények hátteréről és azok sikeres megvalósításáról beszélgettünk a díjazottal.

– Nagyon örülök és büszke vagyok az elismerésre. Köszönöm mindenki bizalmát, aki úgy gondolta, hogy méltó vagyok erre. Az életemben ez nagyon nagy dolog, ami hatalmas erőt adott a folytatáshoz. Hálás szívvel köszönöm a városlakóknak és minden látogatónak, aki megtiszteli a rendezvényeinket, mert értük van, és nélkülük nem érne semmit a munka – fogalmazott Tünde.

Keresztes Tünde önkormányzati munkáját megelőzően 15 évig a földhivatal, majd a kormányhivatal munkatársa volt. Kezdetben, 2015-től az iskolák és azok dolgozóinak igazgatása volt a feladata, majd egy évvel később bízták meg a kulturális referensi munkakörrel. Elmondása szerint nagyon távol állt tőle ez a világ, nem szívesen szerepelt és azt sem kedvelte, ha fotózzák.

– Először nagyon féltem a feladattól, de apránként építgettem a dolgokat, aminek eredményeképpen jutottam el idáig. Minden teljesen új volt, és ezek mellett még én magam is újításokat vezettem be. A korábbi kistisztáson felállított majálisi nagyszínpadot áthelyeztem a nagytisztásra, a városi nagyrendezvényeket – amelyek kezdetben a Béke-téren és a Petőfi-téren zajlottak – kivittük a városi sportcsarnok parkolójába. Utóbbi először kényszerpálya volt, ugyanis elkezdődött a Zöld város projekt és teljesen új arculatot kaptak a belváros terei is. Értelemszerűen nem lehetett ekkora rendezvényt visszavinni ide, keresni kellett egy nagyobb befogadóképességgel rendelkező helyszínt, ahol kényelmesebben férnek el az emberek és a rendezvénysátrak. Ez is egy újítás volt, amiben csak bízni mertem, hogy beválik – mondta Tünde, aki saját bevallása szerint nagyon szereti, ha mindennek megvan a helye. Beszélt arról is, hogy az események szervezésében kezdetektől segítségére volt Lantos Szabolcs, aki ma is biztos támasza a munkában. Mellette munkatársa, Görög Anita is rengeteg támogatást nyújt.



Hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

– Az első rendezvényeket úgy kellett megszervezni, hogy nem tudtunk előzményekre építkezni mivel korábban Kiskunfélegyházán nem voltak ilyen nagy volumenű események. Sziszifuszi munka volt egyenként megtalálni azokat az éttermeket, gasztroegységeket, kézműveseket, akik eljöttek és kitelepültek a rendezvények idejére. Megdolgoztam keményen azért, ami ma már gördülékenyen zajlik. Egy olyan stáb állt össze, ahol mindenki tudja, hogy mi a feladata. Sokkal könnyebb most, amikor a gasztroegységek, a kézművesek, az építő-bontó csapat, a biztonságért felelős személyek mind tudják a dolgukat és száz százalékban számíthatok rájuk. Viszont számolatlanul sok álmatlan éjszakán keresztül vezetett ide az út – emlékezett vissza Tünde.

Mennyire kell előre gondolkodni Félegyháza rendezvényeit illetően?

– Az adott évet megelőző novemberben már készen kell lennie a városi rendezvények listájának, amiben a nagyesemények mellett minden koszorúzás, megemlékezés, jeles évforduló is helyet kap. Persze az állandóság mellett a folyamatos megújuláson is dolgozunk. A Gyermekbirodalom kínálatát például unokáim is rendszeresen tesztelik, ami külön öröm számomra.

Miből meríted az ötleteket, az újdonságokat, az folyamatosan megújuló lelkesedést?

– Vannak nagyon nehéz napok, de szerencsére nagyon jó vezetőséggel dolgozunk, akiktől mindig kapunk egy kis lelki erősítést és ez túllendít az elakadáson. Személy szerint nekem a rendezvényeken megjelenő sok gyermek mosolya, valamint a felszabadult, jól szórakozó látogatók látványa hatalmas töltést ad. Visszakapom azt a sok energiát, amit én beletettem a programokba. Mindig igyekszem minden korosztály igényeit kielégíteni, hogy egy-egy ilyen alkalom mindenkinek örömet okozzon. Ezt tényleg csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Hálás vagyok a családomnak is, amiért a jelenlétükkel is támogatnak: a lányom, férje és három unokám nélkül már nem telik el általam szervezett program.

Mikor pihensz te, a rendezvények mozgatórugója?

– Talán a karácsonyi időszak az, amikor tényleg tudok pihenni. Amikor lezajlanak a városi gyertyagyújtások és elhalkulnak a hivatali telefonok. Akkor van időm igazán magammal is lenni.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!