Helyi hírek 2024. június 21. 08:00

Millió lépéssel halad a céljai felé a Platán iskola

Képgaléria
Millió lépéssel halad a céljai felé a Platán iskola
Elnyerte a Millió lépés az iskoládért program egymillió forintos díját a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Iskola, amely összeget kültéri kondigépek megvásárlására kívánnak fordítani. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége által szervezett akcióhoz az intézmény már harmadik alkalommal csatlakozott és ezúttal a sorsoláson is szerencséjük volt.

A város általános és középiskolái közül a legjobban teljesítettek, így a nevük hetvenszer került be a sorsolásba. Környezetvédelmi projektjeik – Örökös Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Energiahatékony Iskola és Fogyasztó Tudatosságra Nevelő Iskola – szervesen illeszkedtek a kihíváshoz, elősegítve a közösség tudatosabb hozzáállását a mozgáshoz. A részletekről Szunyi Anikó, az intézmény igazgatója mesélt.

– A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2021 óta szervezi a különböző céllal és résztvevői körrel megvalósuló Millió lépés az iskoládért elnevezésű programot. A Platán iskola közössége már harmadik alkalommal csatlakozott ehhez. Az intézmény most és az előző időszakokban is a város általános és középiskolái közül a legjobban teljesített, és idén végre szerencsénk is volt. Minden ősszel és tavasszal száz oktatási intézményt sorsolnak ki, amelyek egymillió forintot nyerhetnek. A legaktívabb résztvevők nagyobb eséllyel kerülnek a sorsolásba, mivel a megtett lépéseiket és mozgásformáikat az Országos Kéktúra köreire váltják át. A Kiskunfélegyházi Platán Utcai Iskola 70 kört teljesített, így hetvenszer került be a neve a 'nagykalapba'. A jelentkező 2000 intézmény közül 722 teljesítette a minimum elvárást, ami hét Országos Kékkörnyi távolság volt.

Az általános iskolának számos környezetvédelemhez kapcsolódó kezdeményezése van: Örökös Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Energiahatékony Iskola és Fogyasztó Tudatosságra Nevelő Iskola. Ez a kampány nagyon jól illeszkedett az intézmény profiljába és értékrendjébe. Szerencsések vagyunk, hogy zöldövezetben található az intézmény, sokan laknak a közelben, akik számára praktikus megoldás a biciklivel, rollerrel vagy gördeszkával való érkezés. Csak annyi volt a feladatunk, hogy bátorítsuk a messzebbről érkezőket is ezeknek az eszközöknek a használatára. Sok pedagógus támogatta a kezdeményezést, napi szinten buzdították a szülőket és gyerekeket a mozgásra. Az iskolarádióban és a tanórákon is gyakran szóba került a Millió lépés az iskoládért program, ahol arra biztattuk a gyerekeket, hogy próbáljanak ki új sportágakat, kertészkedjenek, játsszanak, gyalogoljanak, biciklizzenek. Ez az akció rengeteget adott az intézménynek. A felnőttek és a gyerekek is sokat változtak, tudatosabb lett a mozgáshoz való hozzáállásuk – emelte ki Szunyi Anikó.

V. B.
           

Kövessen minket a Facebookon is!