Helyi hírek 2024. július 26. 12:00

Hittantábor a Mura szomszédságában

Hittantábor a Mura szomszédságában
Július 1-jén, reggel nagy nyüzsgésre ébredhettek a Szent István plébánia környékén lakók. A gyerekzsivaj érthető volt, hiszen indultunk a szokásos évi hittantáborba. Az idei úti cél Murakeresztúr volt. 28 gyerek és 4 felnőtt kísérő, valamint a szülők izgulhattak az indulásnál. Első úti célunk a balatonfűzfői bobpálya volt, ahol mindenki bobozott egy jót. Szállásunkra megérkezve elfoglaltuk a szobákat és szentmisén vettünk részt. Este közös ismerkedős játékokkal szórakoztunk.

Kedden Keszthelyre mentünk, ahol a kastély- és a modellvasút-kiállítás megtekintése után egy kis szabadidő következett. Keszthelyről, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban tettünk látogatást. Érdekes volt látni a bivalycsordát, hiszen itt, az Alföldön szinte csak tehéncsordát vagy birkagulyát látni. A napunkat szentmisével és közös társasjátékozással zártuk. Mindenki csoportokba verődve kártya, vagy valamilyen más társasjátékkal játszott. A legnépesebb társaság Gyula atya köré gyűlt römizni.

Szerdán Zalaegerszegre mentünk. Első programpontunk a Mindszentyneum megtekintése volt, a Mindszenty József hercegprímás életét, tevékenységét bemutató tárlat nagyon érdekes volt. Innen a Göcseji Falumúzeumba mentünk. Itt a gyerekek úgy nézték meg a múzeumot, hogy közben meg kellett keresniük bizonyos tárgyakat, helyeket, esetleg lerajzolni őket. Ha Zalaegerszeg, akkor nem hagyhattuk ki a TV tornyot sem. Ide még a tériszonyosok is feljöttek és körbenézve csodálták a tájat. Visszaérve szentmisével és a szokásos szerdai mozizással zártuk a napot.

Csütörtökön a Kerka vízimalom következett. Megismerhettük a vízimalmok működési elvét, megtudhattuk, hogy mi a különbség a teljes kiőrlésű, a finom, és a félfogós liszt között. Innen tovább a szalafői Batha portára mentünk, ahol bizony nagy munka várt a táborozókra. A nagy melegben tűzön kellett pirítani tökmagot, hogy aztán kisajtolva, finom tökmagolajat kapjunk belőle. Közben megkóstolhattuk a különböző olajokat: tökmag mellett szőlőmag, homoktövis, mák, lenmag, dió, kendermag stb. A munkát szépen elvégezve, kisajtoltuk az olajat. Hazafelé megálltunk az őriszentpéteri Árpád-kori templomnál. A napot szentmise és közös játék zárta.

Pénteken sor került a tábor első csapatok közti focibajnokságára, ahol a lányok is bizonyították, hogy ügyesen kezelik a labdát. Ebéd előtt sort kerítettünk – elsőpéntek lévén – egy rövid szentségimádásra. A nap további részében különböző játékos vetélkedők és feladatok vártak a csapatokra. Este a szokásos tábortűz az érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom miatt elmaradt ugyan, de a helyi plébániától kaptunk egy nagy éttermi grillezőt és azon készítettük el a mintegy 100 virslit, ami el is fogyott.

Szombaton, miután összepakoltunk és kitakarítottuk a helyet (kisebb balesetekkel, ugyanis többször is felborult a felmosóvödör a felmosó kicsavarása közben – a felmosóval már nem bánnak olyan ügyesen, mint a labdával) útnak indultunk Ozorára, a Pipo várkastélyba. A körbevezetés után Gyula atya kihirdette, hogy útba ejtjük Soltvadkerten a fagyizót, ahol mindenki kap 2 gombóc fagyit. Ezt kitörő örömmel vette a társaság. Innen aztán már tényleg hazafelé vezetett utunk, ahol már várták a szülők a gyermekeket.

A táborozókat szokás szerint különböző csoportokba osztották fel, lányok és fiúk vegyesen. Minden nap különféle szolgálatokat tesznek (terítés, mosogatás, ministrálás, szentmisén felolvasás). Ezzel a tábor tevékeny részeseivé válnak. Meg tanulnak egymásért felelősséget vállalni. A hittantáborról sokaknak az juthat eszébe, hogy imádkozás és imádkozás és már megint imádkozás. De egy hittantábor ennél több: közösségformáló, értéket adó és nem mellesleg Istennel való kapcsolatot is ápoló, embert formáló lehetőség.
Nagyon köszönjük az együtt töltött tartalmas időt!  Köszönöm Hajagos Gyula atyának, Fekete Zsuzsinak, Király Dóri hitoktatótársamnak, a tábor előkészítésében és lebonyolításában a segítséget!

Polyóka Gábor táborvezető

A hittantáborban mindig sok érdekes és szórakoztató program vár minket, amelyek élménydúsak. Lehetőséget ad arra is, hogy mélyebben megértsük a hit fontosságát az életünkben. Az ott töltött idő alatt barátságok születnek, és a résztvevők együtt építik a közösséget. A hittantáborban sokat tanulhatunk egymástól és a hitről, és emlékezetes élményekkel gazdagodhatunk. A táborban való részvétel segíthet megerősíteni kapcsolatunkat Istennel. Mindenki számára fontos lehet egy ilyen tapasztalat, ahol együtt lehetünk másokkal, és együtt építjük a hitünket. A hittantábor programokban gazdag időt kínál, amelyek hosszú ideig elkísérnek minket a mindennapokban. Az én személyes véleményem az, hogy érdemes ide ellátogatni. Nekem személy szerint nagyon tetszett az idei tábor. Csak ajánlani tudom mindenkinek, mivel biztosra tudom, hogy jók a programok.

Farkas Nóra táborozó

Az idei a negyedik hittantáborom volt és el kell, hogy mondjam évről-évre ugyan olyan színes és izgalmas programokkal töltjük ezt a hetet, idén Murakeresztúron. Az első nap a balatonfűzfői bob felé vettük az irányt. Itt mindenki legalább egyszer (de volt, aki többször is) le tudott csúszni egy igen hosszú éles kanyarokkal teli pályán. Nagyon jó élmény volt! Miután mindenki lecsúszott, a szállásunkra mentünk. Ez még egy jó hosszú utazás volt. A következő nap Keszthelyre a Festetics-kastélyba látogattunk el. Izgalmas volt, hiszen betekintést kaptunk egy igazi úri család mindennapjaiba, hogy hogyan élték az életüket. Ezután a történelmi modellvasút-kiállítást néztük meg a kastély melletti épületben. A tárlat óriási volt, tele élethű vonatokkal és a tereptárgyakkal. Nekem összességében véve ez a program volt a kedvencem. Különösen tetszett még a pénteki nap, amikor is grillezett virslit ehettünk és ezen a napon adtuk elő csapatokban a hét legviccesebb történéseit is. Nagyon jó hangulat kerekedett, mert mindegyik csapat jó kis előadást állított össze és vicces történeteket játszottak el. Ezen a napon délelőtt focibajnokságban mérhettük össze az erőnket. Szombaton, a szállás elhagyása után az Ozorai Pipo várába vettük az irányt. Miután körbevezettek minket a vár nagy részét megnézhettük önállóan is. A vár pincéjében volt egy kiállítás a vár fénykorából. Ezután hazaindultunk. Nekem összességében nagyon tetszett az egész tábor, mert jó volt a társaság és a programok is, az előző évekhez hasonlóan. 

Kocsis Gergő táborozó

Nagyon jó volt a tábor, tetszettek a programok, jók voltak a kirándulások. Szép helyeken jártunk. Nekem a vonatmúzeum tetszett a legjobban, nagyon érdekes volt. Jó volt a társaság, jókat beszélgettünk és szórakoztunk. Örülök, hogy részese lehettem ennek a tábornak.

Kiss Áron táborozó
                      

Kövessen minket a Facebookon is!