Helyi hírek 2024. szeptember 1. 08:00

Hónapköszöntő

Hónapköszöntő
Kedves szeptember, tisztelt Szent Mihály hava! Bizony, veled elkezdődik az ősz, te vagy az első „emberes” hónap – a neved végződésére figyelve. Megtartottad latin neved, a septemet, ami hetet jelent, de nem becsapásból, vagy, hogy fiatalítani akarnád magad, hanem a naptárreformok miatt alakult így, hogy az év 9. hónapja lettél.

Az őszirózsa és a hajnalka a virágod, de mi szeretjük az összeset, amivel felvidítasz bennünket. Ragyogó színeid, ízeid, illataid azokat is kicsalogatja a piacra, akik csak ritkán járnak, s kis szatyorral csak nézelődni indulnak, majd két hatalmas vadonatúj kosárral baktatnak haza, ami csurig teli van pakolva. Kivillan a padlizsán elegáns lilája, a vöröslő paradicsom, a hamvas szilva és a többi. Dinnyét már csak óvatosan veszünk, hisz Lőrinc napjától már nem az igazi. A nagy befőzések, savanyítások idejét is elhoztad, s ne feledkezzünk el a hideg téli napokon „egy korty nem árt” finom házi pálinkáról sem.

Történelmileg igen komolyan indítasz, hisz a nagy világégés kitörésére emlékezünk, nem felejti el az emberiség 1939-et. Ha már történelem, érdekes, hogy Kossuth Lajos szeptember 19-én, Széchenyi István 21-én született, de hogy köszöntötték-e egymást, erről nem tudok, de a tisztelet megvolt köztük, érdemes erre is gondolni.

Neked is sok szép, ünnepi napod van – a családi születés-és névnapok, házassági évfordulók mindig meghozzák az örömteli pillanatokat –, most csak néhányra hívom fel a figyelmet.
8-a az olvasás nemzetközi napja, s ez nagyon fontos. Az iskolában a tanítás már elkezdődött, a kis elsősök még izgatottan, kíváncsian baktatnak, hátukon vidám figurákkal díszített táskájukkal. Jó lenne, ha ez a tudásvágy végig megmaradna, amíg oktatási intézményekben szívják magukba a tudást.
Talán épp ezért esik a te hónapodra az írástudatlanság elleni küzdelem napja, a gyerekek világnapja, és nálunk Benedek Elek születésnapja és a népmese csodavilága összekapcsolódik.

Köszöntjük a mozdonyvezetőket is, hisz 1847-ban megindult a vonatközlekedés, s még Petőfi is elragadtatott versben köszöntötte. Hisz sokkal gyorsabb volt a négyökrös szekérnél, most meg tízperces késés már kiveri a biztosítékot. Nem a villanymozdonyokban, hanem a türelmetlen utasokban. Közlekedünk, keresztezik a közutak a csillogó síneket, vigyázni kell, gondoljunk arra, a vonat mindig az erősebb.

Puskás Tivadar is téged választott, hogy a telefonhírmondó feltalálását bejelentse, s még Verne, a nagy fantáziával megáldott jövőbelátó író se gondolta volna, hogy úton-útfélen okostelót nyomkod fiatal és idős akkor is, amikor másra kéne figyelni. Mondjuk, az óvatos közlekedésre, bár 22-én autómentes világnap van, de ez inkább csak olyan, hogy hátha lesz, aki legalább ezen az egy napon nem kocsival megy a sarki kisboltba.

Van mókásabb napod is, mondjuk a takarítás világnapja. Mert bizony, majd minden nap az.

Egy jópofa népi mondással köszönök el tőled: „Aki szent Mihály napja után szalmakalapot hord, ne kérj attól tanácsot!” – mert az nem valami okos ember.



Ezzel zárom soraimat – kicsit régies formulával –, s újfent megígérjük, hogy vigyázunk magunkra és egymásra, különösen az iskolába kocogó és onnan rohamtempóban távozó gyerekekre.
Vigyázunk minden napodra, hogy a szüreti mulatság legyen az egyik fő beszédtémánk, s fotóinkon a lábunk elé puhán lehulló levélszőnyeg sárgája varázsoljon mosolyt az arcunkra.

Salánki Anikó
                       

Kövessen minket a Facebookon is!