Helyi hírek 2015. február 19. 18:15 Forrás: NÉBIH

Ideje felkészülni a pocokinvázióra

Ideje felkészülni a pocokinvázióra
Idén is komoly gondokat okozhatnak a rágcsálók, amire ideje felkészülni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tavaly az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezei pocok (Microtus arvalis) gradációja alakult ki Magyarországon, az ország több megyéjében rendkívüli helyzetet, súlyos károkat okozva. A tavalyihoz hasonló, kedvező környezeti feltételek esetén az idei évben is komoly gondokat jelenthetnek a rágcsálók, amire időben fel kell készülni.


Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a gazdálkodók figyelmét az alábbiakra:

A veszélyeztetett területeken a szakmai előírások alapján végezzék el a mezei pocok fertőzöttség felmérését, a későbbiekben rendszeresen kövessék nyomon a károsító egyedszámának alakulását! Azokra a területekre is fordítsanak fokozott figyelmet, amelyeken az előző évben nem alakult ki mezei pocok kártétel! Az indokolt védekezést kellő időben hajtsák végre a későbbi károk megelőzése érdekében! A felmérésben és a védekezés elvégzéséhez szükség szerint vegye igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását!

A védekezési módszereket, eljárásokat az integrált növényvédelem elvét követve célszerű megválasztani. Jelentős mértékben képesek csökkenteni a mezei pocok állományát a táblára telepedett ragadozó madarak, amelyek tevékenységét T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetjük. Noha ez a módszer nem biztosít azonnali megoldást, jelentős mértékű túlnépesedést nem tud felszámolni, hosszú távú alkalmazása mindenképpen hasznos. Arra azonban ügyelniük kell a földhasználóknak, hogy ne helyezzenek ki ülőfát olyan területre, ahol növényvédő szerrel védekeznek a mezei pocok ellen.

A károsító-helyzettől függően, szükség esetén a növényvédelmi hatóság idén is ki fogja adni a Redentin 75 RB szükséghelyzeti felhasználási engedélyét. A tavalyi tapasztalatok azt mutatták, hogy a kockázat-csökkentő intézkedések maradéktalan betartásával nem jelent elfogadhatatlan kockázatot ez a védekezési mód.

A mezei pocok elleni védekezés - mint nagy kártétellel fenyegető kártevő elleni védekezési kötelezettség - minden földhasználónak kiemelt feladata - olvasható a NÉBIH közleményében.

 

Kövessen minket a Facebookon is!