Bugac 2015. május 1. 09:00 Forrás: Petőfi Népe

Világhírű filmekben a bugaci lovasok

Világhírű filmekben a bugaci lovasok
Hamupipőke után most Messala fogatát hajtja a világbajnok, Juhász László. A bugaci lovasok március közepe óta dogoznak Olaszországban a Ben-Hur újraforgatásán. Ifjabb Juhász László néhány napra hazalátogatott, így a forgatás részleteiről is be tudott számolni.Március óta vetítik a mozikban a Hamupipőke filmes változatát, amelyben a világbajnok, Juhász László hatja a főszereplő meseszép fogatát. A híres bugaci hajtó Herkules fogatából ült át Hamupipőke kocsijába. Jelenleg pedig Olaszországban tartja a frontot, ahol a Ben-Hurban Messala kocsiját irányítja. Mint azt megírtuk, a világbajnok fogathajtó, Juhász László és fia, illetve számos bugaci csikós januárban negyvenkét lóval indult a dél-olaszországi Materába, ahol a Ben-Hur újraforgatásán vesznek részt. Az MGM és a Paramount Pictures készíti a szuperprodukciót.

A hosszas hazai felkészülés után az állatokat kilenc kamionnal szállították a helyszínre. A több mint 20 órás, 1300 kilométeres utazást jól viselték a lovak - tudtuk meg ifjabb Juhász Lászlótól. Mint mondta, kiérkezésük után derült ki, hogy még több lóra lenne szükség, így újabb nyolc lovat szállítottak a forgatásra - részletezte László. Azt is elmondta, a filmben szereplő szinte valamennyi lovat Bugacról, illetve hazánkból szállították Olaszországba.

- A film forgatása március 25-én kezdődött. Naponta 10-12 órát is dolgozunk, ami nem csak nekünk megterhelő, jelentősen igénybe veszi a lovakat is, ezért nagyon sok gondoskodást igényelnek. Több mint tíz bugaci lovász segíti a forgatást, gondoskodik arról, hogy zökkenőmentesen menjen minden. Januártól márciusig az olaszországi felkészülés alatt azon dolgoztunk, hogy megfelelő kondícióba hozzuk a lovakat, hogy képesek legyenek naponta több órát is vágtázni. A film látványa ugyanis megköveteli a nagy sebességet a lovaktól és hajtóiktól. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte: nem csak a színészeknek, de a lovaknak is vannak dublőreik. Erre azért van szükség, hogy az állatok megfelelően kipihenhessék a forgatás fáradalmait.

Elmesélte azt is, hogy egyik lovuk majdnem elpusztult bélcsavarodás miatt. De egy sikeres műtéttel megmentették Trotter életét. A ló jelenleg Olaszországban lábadozik. A Juhász Teamből kiemelte Páldeák Attila, Farkas Balázs kaszkadőr és Scheik József munkáját, akik mindhárman hajtóként szerepelnek a filmben. Juhász László és fia, a háttérből koordinálják a lovasokat, illetve a két főszereplő, Juda és Messala kocsiját irányítják. Lászlótól néhány kulisszatitkot is megtudtunk. Így azt is, hogy ő és édesapja akkor hajtják a fogatokat a filmben, amikor nem a dublőrök, hanem a főszereplők vannak a fogaton.

- Olyan speciális kocsit kell elképzelni, amit mi irányítunk hátulról. A római kocsi után erősített másik kocsin ülünk, mintegy négy méterre. Nem könnyű feladat, hisz alig látunk előre, rádióról irányítanak bennünket is A filmben viszont úgy látszik, mintha a színészek hajtanák a kocsit - avatott be a részletekbe László.

A bugaci lovasok eddig megúszták komolyabb sérülések nélkül a forgatást, de volt már balesetük, borulásuk. László szerint, az egyik problémát az jelentette, hogy elég gyenge kocsikat készítettek a filmforgatásra, eltörtek a kocsik rúdjai, emiatt volt egy csúnya balesete is.

A bugaci csapat még öt hétig lesz Olaszországban. Ifjabb Juhász László azért utazott haza, hogy előkészítse az ötven ló hazai fogadását. Terveivel kapcsolatban elmondta, a versenyzés most háttérbe kerül, a filmezésre összpontosít. A fiatal lovastehetség abban bízik, hogy a Ben-Hur sikeres forgatása jó ugródeszka, jó referencia lesz számára. A filmezéssel ugyanis hosszútávon szeretne foglalkozni. Azt tervezi, hogy szülőfalujában lovak képzésével foglalkozik majd, nem csak fogatokat, hanem hátaslovakat is képezne filmes forgatásokhoz, ezzel is öregbítve Bugac hírnevét.
 

A világbajnok a fiának adta át a stafétát

Juhász László a nyolcvanas évek elején tűnt fel a hazai négyesfogathajtás versenyzői között. 1984-ben Szilvásváradon egyéniben és csapatban is világbajnok, és országos bajnok lett. A sikeres fogathajtó tehetségére a filmes szakmában is felfigyeltek. Az 1990-es évek elejétől fogva rendszeresen hívják, a világ leghíresebb rendezőinek dolgozik. Így szerepelt többek között (a már említett filmek mellett) a Van Helsing amerikai-cseh akciófilmben, majd a Golden Globe-díjas Artúr királyban.

A világbajnok természetesen fiának is átadta tudását, akit szintén tehetséges fogathajtóvá nevelt, de a filmes szakmában is nyomdokaiba lépett. Ifjabb Juhász László a Mennyei Királyság című filmben dolgozott elsőként, ahol a film főszereplőjének, Orlando Bloomnak volt dublőre, de helyettesítette már Johnny Deepet is. A ranglétrát megjárva lovászként kezdte filmes pályafutását, ma már saját csapatával világhírű rendezőkkel dolgozik. Részt vett Az Exodus: Istenek és királyok című történelmi kalandfilm, a Farkasember, a Sherlock Holmes, a Karib-tenger kalózai, a Kilencedik légió, a Boszorkányvadászok, illetve a Herkules forgatásán is.
 

Timur Bekmambetov álmodta újra a Ben-Hurt

A Ben Hur-történetet ezúttal az orosz-kazah akciófilmes, Timur Bekmambetov rendezésében filmesítik meg. Az egykori Szovjetunió területén (a mai Kazahsztánban) született rendező eleinte reklámfilmekben dolgozott, első játékfilmjét (egy háborús drámát) 1994-ben forgatta, de csak a 2004-ben bemutatott Éjszakai őrség, majd az azt követő Nappali őrség című vámpírmozival tört be a nemzetközi filmes világba.

A rendező közben Hollywoodba költözött, és 2008-ban már ott forgatta Wanted című akciófilmjét James McAvoy, Morgan Freeman és Angelina Jolie főszerepelésével. Az új Ben-Hur forgatókönyvet Keith Clarke és John Ridley írta újra. A felújításban párhuzamos szálként szintén feltűnik Jézus Krisztus története, de nagyobb hangsúlyt kap a zsidó herceg, Ben-Hur és a római adóbehajtó fia, Messala közötti küzdelem.

A film a tervek szerint 2016. februárjában kerül a mozikba. 

Kövessen minket a Facebookon is!