Dr. Ónodi Izabella 2014. március 9. 14:00

Játékosan is lehet emlékezni

Képgaléria
Játékosan is lehet emlékezni
A diákok győzelmével zárult a Sorsocskák Alapítvány történelmi vetélkedője március 7-én a városi könyvtárban. Ők gyarapodtak bátorsággal, kreativitással, fantáziával és tudással a játékos feladatok megoldása közepette. Talán észre sem vették, hogy a felkészülés és a verseny alatt milyen ismeretekkel gazdagították egymást egy meghatározó történelmi korszakról. Azt viszont biztosan észrevették, hogy ők immár többet- és érdekesebbet tudnak kortársaiknál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi- és országos vonatkozásai témakörben.

A vetélkedőre hat kiskunfélegyházi iskola öt fős csapata nevezett. Játékos, felszabadult hangulatú feladatok megoldásával idézték az 1848-49-es forradalom történeteit, hangulatát. Tették ezt a mai fiatalok egészséges szemléletmódjával, érdeklődésével. Nem számított, hogy a Petőfinek öltözött, rajzolt bajuszú kisdiák gördeszkás cipőben játszotta szerepét, attól ő még remek Petőfi volt, és mindegy volt, hogy vicces activityvel magyarázták el egymásnak a kacagó gyerekek Ferenc József trónra lépését. Az pedig főleg nem volt probléma, hogy a díszhuszár karamellkokárdákat osztogatott jutalompontként, mert attól ő még igazi huszár, és a kokárda is igazi szimbólum, még ha ehető is.

A feladatok a házilag készített kreatív plakátok bemutatásával kezdődtek, majd puzzle a forradalom nevezetes épületeiről, valamint activity neves forradalmi eseményekről rajz és mutogatás formájában következett. A vetélkedőt villámkérdések és végül a Nemzeti Dal szavalóverseny zárta.

Az első helyezést a Platán Utcai, a másodikat – holtversenyben - a Constantinum és a Batthyány Lajos, a harmadikat pedig a Darvas József Általános Iskola csapata érte el. Dicséretben részesült a Dózsa György és a József Attila Általános Iskola csapata.

Az összes résztvevő meghívást kapott a Parlamentbe egy ebéddel egybekötött látogatásra Lezsák Sándor zsűrielnök, a Magyar Országgyűlés alelnöke jóvoltából. A díjátadón értékes könyvnyereményeket, csokicsomagot és mozijegyeket vehettek át a diákok.

Dr. Ónodi Izabella kuratóriumi elnök szívhez szóló feladattal engedte útnak a vetélkedő résztvevőit. 200 székely huszár reménytelen, mégis hősies, hatalmas túlerő elleni helytállásának emlékét kopjafák és fakeresztek sokasága őrzi a Csíkszereda és Kézdivásárhely közötti Nyergestetőn. Egy darab nemzeti színű szalagot kapott minden diák a vetélkedőre emlékeztető felirattal, amelyet kiegészítve saját nevével, felkötözhet az emlékhelyen, amikor eljut oda.

 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!