Helyi hírek 2015. május 10. 07:30

Új nevet kap a Darvas iskola

Új nevet kap a Darvas iskola
Megváltozik a Kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola neve. Erre egy évek óta életben lévő jogszabály miatt, a KLIK döntése alapján kerül sor – tudtuk meg Csányi József polgármestertől, aki hangsúlyozta: mint ahogyan a Kiskunfélegyházai Tankerület, úgy az önkormányzat is csak a napokban értesült a változtatási igényről.

 

 

 

– A Klebelsberg Iskolafenntartó Központ Kiskunfélegyházi Tankerületének vezetője tájékoztatott arról, hogy a KLIK megvizsgálta: a fenntartásába tartozó intézmények névhasználata megfelel-e a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmának, és megállapította, hogy a Kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola neve nem felel meg az intézmények névhasználatáról szóló rendeletnek. Ennek kapcsán a félegyházi tankerület azt a feladatot kapta, hogy soron kívül intézkedjen a névváltozási eljárás kezdeményezésében. Ezért keresett meg az igazgató asszony – mondta el Csányi József, miután leszögezte: az önkormányzatnak ebben a kérdésben kizárólag az új név véleményezésével kapcsolatban van kompetenciája.

Dr. Kása Zsuzsanna, a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ Kiskunfélegyházi Tankerületének vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a közintézmény neve nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett. Arról, hogy Darvas József nevére kiterjed ez a tilalom, a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján rendelkezik a KLIK.

Mint megtudtuk, a Kiskunfélegyházai Tankerület által javasolt nevek a következők: Petőfi Sándor (a Petőfi Lakótelep lévén), Huszka József (mint Félegyháza szülötte, posztumusz díszpolgár) és Wass Albert. Ezek közül. valamint a véleményezésre jogosultak javaslata alapján választják ki a következő hetekben azt a nevet, amit a jövőben viselni fog a nagy múltú félegyházi intézmény.

– Jelenleg annak a felmérése történik, hogy melyik név volna a legjobb választás. A határidő rendkívül szoros: az eljárást május 22-ig kell lebonyolítani, hogy az Emberi Erőforrás Miniszter május 31-éig döntsön a fenti kérdésben.

A városvezetés – előzetesen egyeztetések után – a Petőfi Sándor nevet részesíti előnyben, de a végső döntést a minisztériumban hozzák – mondta el Csányi József.


 

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!