Helyi hírek 2015. május 31. 12:00

Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk
Dr. Magyari Béla az űrkutatásban végzett tevékenységével és különleges életútjával öregbítette Bács-Kiskun megye hírnevét.

Dr. Magyari Béla Kiskunfélegyházán született 1949. augusztus 8-án. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait városunkban végezte. Már gimnáziumi (Móra Ferenc Gimnázium) tanulmányai alatt megkezdte a vitorlásrepülést, s ekkor megérlelődött benne a gondolat, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Motorosrepülő-képzést kapott Békéscsabán, majd felvételt nyert a Kilián György Repülő-műszaki Főiskolára, Szolnokra. Itt szerzett képesítést, majd 3 évig az akkori Szovjetunióban, Krasznodárban szuperszónikus repülő kiképzést kapott.

1972-ben avatták hadnaggyá, 1977-ben első osztályú vadászpilóta lett. 1977-ben érkezett a felhívás, hogy jelentkezni lehet űrhajós válogatásra. Többszörös orvosi vizsgálat után ketten maradtak Farkas Bertalannal, s 1978 tavaszán családjukkal együtt utaztak Csillagvárosba, készültek az első magyar űrrepülésre.

Magyari Béla parancsnoka a már gyakorlott űrhajós, Vlagyimir Dzsanibekov volt. A kiképzés végére szellemileg és fizikailag mind a négyen készen álltak az űrrepülés végrehajtására. Az, hogy 1980. május 26-án végül Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov indult el az űrbe, nem Magyari Béla felkészültségén múlt. Csak egyikük repülhetett. Magyari Béláék is ugyanúgy felkészültek, mint a másik űrhajós páros. Hazánk is így értékelte teljesítményüket, hisz Magyari Béla is megkapta azokat a kitüntetéseket, mintha az űrben járt volna: a Magyar Népköztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendjét, valamint a Magyar Népköztársaság Űrhajósa címet.

Kiskunfélegyházán a díszpolgári címre a javaslat 1980. október 23-án érkezett. A Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága 1980. okt. 23-i ülésén határozatot hozott, mely szerint javasolja a Városi Tanácsnak Magyari Béla kiképzett űrhajósnak díszpolgári cím adományozását.

Magyari Béla később elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karát, 1994-ben védte meg doktori értekezését a Miskolci Egyetemen űr-anyagtechnológiából. 2001-ig különböző katonai beosztásokban dolgozott, majd ezredesként nyugdíjazták.



 

Kövessen minket a Facebookon is!