Dr. Ónodi Izabella 2015. július 15. 13:00

A kerékpárút hálózatot fejlesztené a kabinet

A kerékpárút hálózatot fejlesztené a kabinet
– Azt szeretnénk elérni, hogy Félegyháza kül- és belterületén egyaránt megteremtődjenek a biztonságos kerékpározás feltételei – jelentette ki Dósai Bence kabinetvezető, amikor a Polgármesteri és Fejlesztési Kabinet ez irányú törekvéseiről kérdeztük.

– Több szakaszon kész tervekkel rendelkezik a város, ennek ellenére az előző ciklusban nem sikerült érdemi eredményeket elérni, nem nyert a Bercsényi utca és a Mezőgazdasági Áruház közötti szakaszra beadott pályázat sem. Most a kabinet munkája és a háttérben folyó, kitartó lobbi tevékenység eredményeként jó esélyünk van arra, hogy ezúttal valóban megépül az 5-ös főút mellett húzódó 1171 méteres szakaszon a kerékpárút.

Mintegy 138 millió forint Európai Uniós forrásra nyújtottunk be pályázatot. Pozitív elbírálás esetén száz százalékos támogatottság mellett épülhet meg ez a régóta várt szakasz az E5-ös út mellett – mondta el a kabinetvezető hozzátéve: e pályázat keretében kizárólag külterületi kerékpárút szakasz épülhet. A részletekről megtudtuk, hogy az épülő kerékpárút szélességét 2 és 2,8 méter között alakítják ki, a vasúti kereszteződésben biztonságos átjáró, a félegyházi vízfolyás fölött pedig híd épül. Ugyancsak a projekt keretében a buszmegálló mellett egy kerékpártároló is épülne, amely a tömegközlekedéssel munkába járók számára jelentene megoldást biciklijük biztonságos elhelyezésére.

Dósai Bence emlékeztetett arra, hogy ez jelentős lépés lenne a Kecskemétig tartó, összefüggő kerékpárút kiépüléséhez. Mint ismert, a Kecskeméttől Városföldig tartó szakasz nemrégiben kiépült, és kész tervek vannak a mezőgazdasági bolttól egészen az Aranyhegyi csárdáig is. Ami pedig Félegyháza belterületét illeti – tette hozzá a kabinetvezető – keresik annak a lehetőségét, hogy minél előbb kiépüljön a város biztonságos kerékpárút hálózata, és felszámolják a meglévő „fehér foltokat”. Különösen sürgető lenne a Bercsényi-Mikszáth Kálmán út mentén, a Bercsényi úti csomóponttól az Izsáki útig terjedő, továbbá a Csanyi úton a Szentesi úttól a déli iparterületig tartó szakasz kiépítése. Ezekre is felkészülten várja a pályázati lehetőséget az önkormányzat.

Ónodi Izabella önkormányzati képviselő szerint amennyiben a Bercsényi utca és a Mezőgazdasági Áruház közötti kerékpárút szakasz megépül, a Kossuthvárosban élő emberek biztonságosan megközelíthetik biciklivel is a Károlyi Mihály utcán keresztül a lakótelepet, a belvárost, vagy bármely más városrészeket. A projekt keretében ugyanis egy kerékpáros-gyalogos átkelőhely is épülne az 5-ösön, a Károlyi Mihály utcai csomópontban.


Fotó: Kürti László




 

Kövessen minket a Facebookon is!