Helyi hírek 2014. április 4. 12:42

Urológia: 40 beteg naponta

Urológia: 40 beteg naponta
Egy éve fogadja a térség betegeit a városi kórház urológiai szakrendelőjében dr. Oroszi Tamás. A szakember – Pécs, Hódmezővásárhely és Szeged mellett – hetente két és fél napot rendel Kiskunfélegyházán.

– Milyen napokon kereshetik fel a szakrendelést panaszaikkal a betegek?

– Hétfőn és kedden 8-tól 16 óráig, pénteken pedig 8-tól 12 óráig tart a rendelés, továbbá szerda délelőttönként dr. Járomi Péter kollégám rendel. Eljegyzés alapján, beutaló nélkül jöhetnek a betegek. Naponta 40-42 fő fordul meg a szakrendelésen.

– Milyen diagnosztikai és terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

– Ma már gyakorlatilag minden elérhető Félegyházán amit ambuláns ellátásban el lehet végezni, a hólyagtükrözéses vizsgálatokig bezáróan. A fekvőbeteg ellátásra szoruló betegeket a kecskeméti kórház urológiai osztályára küldjük, míg a speciális, centrumhoz kötött diagnosztikai vizsgálatra, vagy beavatkozásra szorulókat a szegedi egyetem urológiai klinikájára.

– Milyen tünetekkel keresik fel leggyakrabban a szakrendelést?

– Gyakoriak a prosztata megnagyobbodás miatti időskori vizelési panaszok. Itt hívnám fel a figyelmet a szűrővizsgálat fontosságára: 50 év felett minden férfinak évente egy alkalommal érdemes felkeresnie a rendelést, mert az időben felfedezett prosztatarák kiválóan kezelhető. Érdemes odafigyelni a tipikus tünetekre, mint a nehéz vizelés, a hirtelen gyakori vizelési inger, a vizeletsugár gyengülése, a szakadozott, akadozott, illetve a gyakori éjszakai vizelés. Sokan fordulnak hozzánk húgyúti kövességgel, felfázással, gyulladással is. A sürgősségi eseteket – görcsök, véres vizelet, vizeletelakadás, akut heregyulladás – természetesen soron kívül ellátjuk. Egyre több férfi keres fel bennünket szexuális jellegű problémával, például merevedési zavarral, vagy korai magömléssel, a hölgyek pedig a vizeletcsepegés kellemetlen tüneteitől szeretnének megszabadulni. Számukra is több lehetőség kínálkozik. Egyebek mellett a rehabilitációs osztállyal közösen olyan speciális medencefenéki izomtorna oktatását  kezdtünk el, amivel bizonyos vizeletcsepegés fajtákat konzervatív módon lehet korrigálni. 

– Mit érdemes tudnia az urológiai vizsgálatra készülő betegnek?

– Jelenleg körülbelül egy hetes előjegyzési időre kell számítani. Arra kérem a betegeket, hogy ha az előjegyzett időpontot mégsem tudják igénybe venni, jelezzék azt telefonon! Ezzel sokat tudnak egymásnak, és nekünk is segíteni. Időpontot kérni és lemondani a 76/801-675-ös telefonszámon lehet. Ugyancsak fontos, hogy lehetőleg tele hólyaggal érkezzenek, hiszen a vizelet alapvizsgálatnak számít az urológián. Megragadom az alkalmat, hogy felhívjam a betegek figyelmét arra, hogy ne higgyenek a hólyagtükrözéses vizsgálatokról az interneten terjedő rémtörténeteknek! Ez a vizsgálat maximum öt percet vesz igénybe, előkészítést nem igényel, és inkább kellemetlen, mint fájdalmas. Eddig még minden beteg azzal állt fel a vizsgálatot követően, hogy „kár volt ennyire félni”.

– Vannak-e további tervek a szakrendelés fejlesztésére?

– Szeretnénk tovább emelni a színvonalat például a hólyagtükrözéshez szükséges eszközeink felújításával, valamint a vizeletáramlás mérésére alkalmas készülék vásárlásával. Az inkontinencia bizonyos fajtáinak gyógyítására szelektív ingeráram-kezelést szeretnénk indítani. Abban bízunk, hogy ezekhez a tervekhez támogatókat is találunk.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!