Helyi hírek 2016. január 25. 17:00

Dalolva ünnepelték Marika nénit

Képgaléria
Dalolva ünnepelték Marika nénit
Szépen szóltak a népdalok Barta Lajosné 90. születésnapi köszöntőjén január 25-én a Nádasdy utcai Idősek Otthonában. A szépkorú hölgy jó kedélyyel, a dalokat dúdolva, vidáman fogadta a családtagok, gondozók, és az intézményvezetés jókívánságait. A város nevében Balla László alpolgármester köszöntötte oklevéllel és virágcsokorral Marika nénit.

Miután elfújta a nótákat, és a születésnapi torta gyertyáit, Marika néni elmondta, hogy jól érzi magát az otthonban, mert szeretetben tölti mindennapjait lakótársaival és érzi a gondozók odafigyelését, kedvességét is.

Marika néni második gyermekként született Török Ferenc és Sági Matild házasságából. Öten voltak testvérek (Marika néni, László, Károly, Ferenc és húga Teréz). Édesanyja háztartásbeliként dolgozott nevelte a gyermekeket. Marika néni már 5 éves kora óta dolgozott, a háztáji állatokra vigyázott. Édesapja komenciós cselédként dolgozott. A család 1944-től a Hoffer majornál vállalt cselédmunkát. A háborús időszakban a család magára maradt, szétszakadt, bátyja fogságba esett. Később a TSZ alakulásakor testvérei is dolgozni kezdtek.

Szülei egymást követve rövid időn belül haltak meg, így Marika néni és húga Teréz magukra maradtak. Életének legszomorúbb időszakaként élte meg Marika néni szülei elvesztését, hiszen akkor testvérei intézetbe kerültek. Ő kemény fizikai munkát vállalva nevelte húgát, Terikét.

Az ötvenes években került élettársi kapcsolatba Fekete Károllyal. Ebből a kapcsolatából született első gyermeke Teréz. Élettársa korán meghalt így gyermekével magára maradt. Új szerelme, Barta Lajos segítette át élete nehéz szakaszán, akivel később házasságot kötött. Házasságából tizenegy gyermek született. Sokat kellett dolgoznia. Élete legboldogabb időszaka mégis ez volt, mert az akkori Sátoraljai Állami Gazdaság takarítónőjeként dolgozott. Innen minden vasárnap eljártak a Mohácsi Szent István templomba. Aktív életet élt, jó kedvvel, becsülettel végezte a rá bízott munkát.

Később a kiskunfélegyházi tollüzemben, majd a Kiskun Cipőgyárban dolgozott. Ez utóbbiból ment nyugdíjba 1981-ben. Nyugdíjas éveiben is szorgalmasan dolgozgatott, otthon ténykedett. Sajnos lakóházának állapota idővel annyira megromlott, hogy lakhatatlanná vált. Ezért 2005-ben először a Csanyi úti, majd 2008-ban a Nádasdy utcai idősek otthonába költözött, ahol jelenleg is tölti mindennapjait.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!