Helyi hírek 2016. június 27. 11:40

Bács megye nyerte a szakmai vetélkedőt

Bács megye nyerte a szakmai vetélkedőt
Június 20-a és 22-e között első alkalommal rendezték meg Szombathelyen a katasztrófavédelmi ADR-ellenőrök első országos szakmai vetélkedőjét. A veszélyes áruk közúti szállításának kontrollját végző kollégák között a Sipos Zoltán tű. alezredes és Almási Csaba tű. zászlós alkotta csapat lett az első, megelőzve a Somogy megyei és a fővárosi versenyzőket.

A veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályozás sok részletre kiterjedő, összetett. Betartása és betartatása tudást, figyelmet, fegyelmet és alaposságot követel. A szabályozás célja a balesetek megelőzése! Ennek érdekében a támasztott követelményszint arányban áll a veszélyes anyagok szabadba kerülésének az emberi életet, az egészséget és a környezetet veszélyeztető súlyos hatásaival.

Az iparbiztonsági hatósági joggyakorlás is a közjót szolgálja, ennek érdekében a közbiztonság szintjét magasan tartva tölti be társadalmi szerepét. E feladat csak jól felkészült, elhivatott személyi állománnyal valósítható meg. A versenyen az ország legjobbjai mérhették össze tudásukat.

A résztvevőknek az első napon elméleti tudásukról kellett számot adniuk: két órájuk volt arra, hogy kitöltsenek egy harminc kérdést tartalmazó tesztet, illetve kidolgozzanak egy esettanulmányt. Tudásával a többiek közül Almási Csaba c. tű. zászlós emelkedett ki, ő az elméleti feladatok különdíjasa lett, megalapozva ezzel a Bács megyei csapat végső elsőségét. Almási Csaba kutatási területe is a közlekedéshez és a veszélyesáru-szállítási szabályrendszerekhez kapcsolódik. Idén január 20-án, az év zászlósa főigazgatói elismerést is átvehette, iparbiztonsági kategóriában.

(http://bacs.katasztrofavedelem.hu/hirek/2843-ujabb-szakmai-elismeres:-bacs-kiskun-megyei-tuzolto-lett-az-ev-zaszlosa-iparbiztonsagi-kategoriaban)
 

A második nap során a versenyzők két gyakorlati feladaton keresztül mérték össze tudásukat. Az egyik során azt mutatták be, hogyan kell szabályosan kiállítani a közúti forgalomból azt a járművet, amelyet ellenőrizni akarnak.

A második gyakorlati feladat egy jármű rakományának vizsgálatából állt, ennek során megmutathatták szakmai rátermettségüket, elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazását, mindezt hatékony csapatmunka keretében. Egy kocsi rakterében a kollégák különböző, szabálytalanul „szállított” veszélyes anyagokat találtak. A közúton és vasúton is fuvarozott szállítmány vizsgálata alkalmával kellett a szabálytalanságokat feltárni és dokumentálni – vagyis ellenőrzési jegyzéket és jegyzőkönyvet kellett készíteniük, illetve meg kellett találniuk a rejtett szabálytalanságokat.

Az összesített pontszámok alapján a versenyt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte.

Az országos ADR-szakmai vetélkedőt hagyományteremtő céllal rendezték, ezt mutatta az is, hogy a győztes csapat a Vas megyei önkormányzat által adományozott vándorserleget is átvehette.

Bács-Kiskun megyében nagy hangsúlyt fektetnek a veszélyes áruszállítási hatósági tevékenység korrekt, jó színvonalú ellátására.

Folyamatos közúti ellenőrzéseik, a megelőzés eszközeként biztosítják, hogy a veszélyes áruszállítást az előírásoknak megfelelően hajtsák végre. Kiemelt figyelmet fordítanak a csomagolás ellenőrzésére, a rakomány rögzítettségének vizsgálatára. A következetes, szigorú hatósági jelenlétük eredményeként az elmúlt 5 év során 50%-kal csökkent a hiányosan felszerelt és útnak indított járművek száma. A nem jelölt szállítóegységeket is ellenőrzik annak érdekében, hogy az illegális veszélyes áruszállítást is felderítsék.


Fotó: archív



 

Kövessen minket a Facebookon is!