Bugac 2016. július 8. 10:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

V. Országos Erdőtűzvédelmi Konferencia

V. Országos Erdőtűzvédelmi Konferencia
A megelőzés fontosságára, a szakmai tudás erősítésére és a tapasztalatok átadására helyezte a hangsúlyt a július elején megrendezett V. Országos Erdőtűzvédelmi Konferencia, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen hívott életre.

A nagyszabású konferenciára az ország minden megyéjéből érkeztek tűzoltók, és Bács-Kiskun megye erdőtűzoltásban érintett valamennyi együttműködő szervezete is képviseltette magát. A rendezvényen mintegy százharminc tűzoltó vett részt. A konferencia fővédnöke dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt.

Bács-Kiskun megye fokozottan erdőtűzveszélyes terület. 2012. április 29-én Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén ezeregyszáz hektárt érintő, hosszan tartó erdőtűz keletkezett, amelynek oltási munkálatai öt napig tartottak. 2015 júliusának negyedik hétvégéjén pedig két olyan, nagy kiterjedésű erdőtűz pusztított a megyében, amelyeket a tűzoltók, a társszervek és a civilek csak intenzív, összehangolt munkával, a bevont erők és eszközök egyidejű, koordinált beavatkozásával tudtak felszámolni. Mindezek miatt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kiemelt figyelmet fordít az erdőtüzek hatósági megelőzésére, hatékony oltására és a már megszerzett tapasztalatok hasznosítására, az országos konferencia célja éppen ezért a tűzoltás vezetésére jogosultak tűzvédelemmel kapcsolatos szervező és irányító munkájának, tűzoltási taktikájának, valamint technikai és navigációs ismereteinek továbbfejlesztése volt.

A bugaci művelődési házban megrendezett konferenciát dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője, dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, valamint Szabó László, Bugac polgármestere nyitotta meg. Az első előadásban az erdőtüzek oltásával kapcsolatos technikai és taktikai fejlesztésekről hallhattak a résztvevők Fülep Zoltán tűzoltó ezredestől, a főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetőjétől. A nagy kiterjedésű, hosszan tartó kiskunsági erdőtüzek oltásának sajátosságait Babud Jenő tűzoltó ezredes, a kiskunhalasi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője ismertette, majd számos gyakorlati példán keresztül szemléltette.

Farkasinszki Lóránt, Bács-Kiskun megye katasztrófavédelmi igazgatója az erdőtűzoltási feladatok feltételrendszerének vezetői biztosításáról tartott előadást. Gáncsos László tűzoltó alezredes, a megye tűzoltósági főfelügyelője a magasabb szinten szervezett tűzoltásvezetési rendszerben dolgozó szakaszparancsnok szerepének fontosságát mutatta be, majd Antal Zoltán, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdőőrzési felügyelője az erdőgazdálkodók erdőtűzoltásban való közreműködéséről beszélt a résztvevőknek. Az erdőtűz-modellezés alkalmazási lehetőségeiről, azok gyakorlati megvalósulásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatóhelyettese, dr. Nagy Dániel adott tájékoztatást. Az előadások zárásaként Gyapjas János tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője számolt be az erdőtérképek szerepéről, fontosságáról és alkalmazhatóságáról.

A konferencia erdőtűzvédelmi, terepvezetési és navigációs gyakorlattal folytatódott Jakabszállás külterületén. A gyakorlat végrehajtásában a Kiskunsági Nemzeti Park, az Erdészeti Hatóság, a megyei védelmi bizottság, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Jakabszállás polgári védelmi parancsnoksága, valamint a Petőfi és a Tüzes Kunok mentőcsoportok kijelölt állománya működött együtt.


Fotó: illusztráció





 

Kövessen minket a Facebookon is!