Helyi hírek 2016. július 8. 19:15

Kecskemétre vitte el értékeit a Kiskunfélegyházi járás

Képgaléria
Kecskemétre vitte el értékeit a Kiskunfélegyházi járás
- Azt gondolom, hogy ez a kiállítás magában is értéket képvisel hiszen nem csak egy városra, hanem egy egész régióra vonatkozik. Emellett azt a tudatosságot mutatja meg, aminek az összefogás a célja. Mert egy település sem létezhet önmagában, elszigetelten, valós értéket csak a környező kistelepülésekkel együtt reprezentálhat – mondta köszöntőjében Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere azon a rendezvényen, amelyen a Kiskunfélegyházi járás mutatkozott be Kecskeméten. A Megyeháza előtti teret július 8-án, pénteken vették birtokba a települések képviselői, hogy bemutassák természeti, turisztikai és tárgyi értékeiket, hagyományaikat, házi, tájjellegű termékeiket, annak a rendezvénysorozatnak a keretében, amelyet júniusban indított útjára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Bács-Kiskun a mi megyénk” címmel.

- Köszönjük, hogy elhozták nekünk és megmutatják értékeiket. Arra biztatok mindenkit, hogy ezt terjesszék ki, és legyen ennek folytatása. Akár úgy is, hogy a félegyházi járásbeliek elmennek a szomszéd járásba, és megismerkednek azokkal az értékekkel, amiket ott ápolnak, őriznek és tovább adnak - mondta köszöntőjében Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke.

A rézfúvósok műsora után a Kiskunfélegyházi járáshoz tartozó települések polgármesterei köszöntötték a résztevőket.

- Az itt megjelent települések büszkén vesznek részt a kiállításon. A mi szentkúti pálos gondolkozásunk jövőképe az együttgondolkozás. Ez jelenik meg a járásban, a megyében is. Ezek olyan összefogó erőt képviselnek, ami a helyi értékeket nem csak az országnak, talán egész Európának is képes megmutatni – fogalmazott Szász János, Petőfiszállás polgármestere.

- A mi falunk mindössze 92 éves múltra tekint vissza, ezért messzemenő, régi hagyományokról nem tudok beszámolni. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok arra a mindössze 985 fős kis településre, ahol élünk. Ennek oka, hogy – bár a gazdasági életben nincsenek kimagasló gazdasági teljesítményeink, de a közösségi életben, a kultúra továbbterjesztésében annál inkább. Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy a 22 éve mi vagyunk az otthona a Kismakkos Néptáncegyüttesnek, és büszke vagyok lovas postásra, mely az egész országban egyetlen és utolsóként a mi Gátér nevű településünkön szolgálja a tanyavilágot. . Jánosiné Gyermán Erzsébet, Gátér polgármestere mutatta be e szavakkal települését.

- Különösen a kistelepülésen élő embereknek nagyon fontos a megtalálni azokat a kapaszkodókat, amelyek erőt adnak a hétköznapokhoz. És ezek azok az értékek, amik mellett nap, mint nap elmegyünk. Az ilyen bemutatkozások felszínre hozzák az értékeket – szögezte le Szabó László, Bugac polgármestere.

Kerekes László Zoltán polgármester Bács-Kiskun megye legkisebb településéről, a 250 lelket számláló Bugacpusztaházával kapcsolatban a lakosság összefogását és segítőkészségét emelte ki. Mint mondta: a település – amelyet sokan még a megyében sem ismernek -, az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül, és a mostani kiállítást nagy lehetőségnek tartják a bemutatkozásra.

Puskás Antal pálos szerzetes Pálosszentkútról érkezett a megyeszékhelyre, hogy elmondja: - A kegyhelyet, mely sok évtized után újra az Alföld búcsújáróhelyének mondható, ezzel a mostani kiállítással széles rétegeknek tudják megmutatni.  Ahogy a megyének megvan a megyeközpontja, úgy a lelkiségnek is. Egyre inkább felfedezzük gyökereinket, és azokat a lelkiségi igényeinket, amik megalapozzák azt, hogy tudunk dolgozni saját kultúránkért, erőket befektetni népünk fennmaradásáért. 


Fotó: Csenki Csaba


 

Kövessen minket a Facebookon is!