Helyi hírek 2016. augusztus 4. 10:30

Hitéért, igazmondásáért és hazaszeretetéért választhatjuk példaképül Petőfit

Képgaléria
Hitéért, igazmondásáért és hazaszeretetéért választhatjuk példaképül Petőfit
Erdélyben, Fehéregyházán évtizedek óta képviselteti magát Kiskunfélegyháza a Petőfi Sándor halálának évfordulóján megtartott emlékünnepségeken. Idén, július 31-én sem volt ez másképpen. A Petőfi-múzeumkertben, ahová nemcsak az emlékezés koszorúit vitték magukkal a félegyháziak, de a Constantinum színjátszó körének „Mindent átíró 1849” című darabját is, a diákok és a küldöttség lelkes fogadtatásra találtak.

Fehéregyházán az Ispán-kútnál kezdődött a megemlékezés, amelyet Nagy Judit, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület alelnöke Móra Ferenc Petőfiről írt szavaival nyitott meg. Ezt követően Imecs Lajos nagybúni református lelkipásztor igeolvasása után helyezték el koszorúikat a költő tisztelői. 10 órától a református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten igét hirdetett nagytiszteletű Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület missziói előadója, a brassói egyházmegye esperese.

A fehéregyházi Petőfi-múzeumkertben az ünnepség a helyi fúvósok előadásában elhangzó román és magyar himnusszal kezdődött. Ezt követően a turulmadaras emlékműnél és a Petőfi-szobornál Szabó Józsefnek, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökének vezetésével az erdélyi és magyarországi küldöttségek elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit. Az emlékezők felállva, néma csenddel adóztak az 1848-49-es szabadságharc elesett hőseinek emléke előtt.

Az ünnepélyt megtisztelték jelenlétükkel Maros-, Hargita- és Kovászna megye tanácselnökei is. A Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba beszédében kifejtette: „Büszkeséggel tölt el, hogy történelmünkben vannak olyan dicső pillanatok, amelyek erőt adnak ahhoz, hogy ma is legyen hitünk, és ma is tudjunk egymás felé fordulni. Így sok minden lehetséges, ha együtt megkeressük a megoldásokat, kicsiből, kevesebből is lehet több és nagyobb, vagyis lehetséges minden remény teljesülése, ha összetartunk és összefogunk”.

Dr. Tarjányi József, a kiskunfélegyházi Petőfi-emlékbizottság elnöke beszédében kiemelte: „Ma az igehirdetésnél megtudhattuk, hogy mindenkinek van példaképe. És mi, akik itt vagyunk, egyértelműen választhatjuk példaképünknek Petőfi Sándort. Kérdezhetjük, hogy miért. A hitéért, az igazmondásáért, a hazaszeretetéért”.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!