Bugac 2016. szeptember 25. 09:30 Forrás: baon.hu - Vajda Piroska

Kulisszatitkok a Ben Hur forgatásáról

Képgaléria
Augusztus óta vetítik a mozikban a Ben Hurt, amit Timur Bekmambetov álmodott és forgatott újra. A filmet sok kritika érte, ám ez független a bugaci lovasok teljesítményétől, akik kaszkadőrként sokszor az életüket kockáztatták egy-egy jelenetben. A forgatásról a bugaci családi napon meséltek az érdeklődőknek.

A filmet vegyes kritikával fogadta a közönség és a szakma, de a helyiek büszkék a bugaci lovasokra. A Juhász Team tagjai ugyanis nem először bizonyították rátermettségüket világhírű produkciókban. Beszámolójukra a szombati közönségtalálkozón is sokan voltak kíváncsiak. Akik eljöttek, olyan életveszélyes jeleneteket is láthattak, amik kimaradtak a filmből. De bemutatták azt a rövidfilmet is, amit Bugacon forgattak és amivel elnyerték a rendező tetszését és elhalászták a munkát számos jelentkező elől. Az is kiderült a Juhász Team nem csak bugaciakból áll. A világbajnok fogathajtó Juhász László és fia, ifjabb Juhász László mellett állandó tagja a csapatnak: Páldeák Attila, Farkas Balázs, Scheik József és Fekete Sándor, akik kaszkadőr hajtóként szerepelnek a filmben. A két főszereplő: Juda és Messala kocsiját a Juhász páros irányította.

A közönségtalálkozón Juhász László azt is elmesélte, hogy bár a filmvásznon úgy tűnik, hogy a lovak túlhajszoltak, túl veszélyes helyzetekben kellett helyt állniuk, a valósában nagyon ügyeltek rájuk, mint a színészeknek a lovaknak is volt dublőrjük, így felváltva "dolgoztak". Amíg az egyik ló pihent, a másik forgatott. Erre egyébként a filmforgatás alatt külön állatvédők is figyeltek. A forgatás megfeszített tempóban zajlott, naponta 10-12 órát is dolgoztak, ami nem csak lovasoknak volt megterhelő, de jelentősen igénybe vette a lovakat is, ezért nagyon sok gondoskodást igényeltek. Több mint tíz bugaci lovász segítette a forgatást és gondoskodott arról, hogy zökkenőmentesen menjen minden. Azt is elmesélték, hogy a filmben szereplő szinte valamennyi lovat Bugacról, illetve hazánkból szállították a forgatás helyszínére, Olaszországba. Az  állatok kilenc kamionnal, több mint 20 órát és 1300 kilométert utaztak.

A lovasok beszámoltak arról is, hogy a kaszkadőrök élete nem éppen veszélytelen. Egyikük például vágta közben esett le a fogatról és a mögötte lévő hajtó már nem tudta kikerülni, így keresztül gázolt rajta. Szerencsére csak válltörés lett a baleset vége. Azt is elmondták, a jó erőnléthez nem volt elegendő a szállodai koszt, ezért rendszeresen főztek a forgatás helyszínén. A bugaci babgulyás mindenkinek elnyerte a tetszését. 


Most a Viszkist forgatják

Juhász László a nyolcvanas évek elején tűnt fel a hazai négyesfogathajtás versenyzői között. 1984-ben Szilvásváradon egyéniben és csapatban is világbajnok, és országos bajnok lett. A sikeres fogathajtó tehetségére a filmes szakmában is felfigyeltek. Az 1990-es évek elejétől a világ leghíresebb rendezőinek dolgozik. Így szerepelt többek között a Hamupipőkében, a Ben-Hurban, a Van Helsing amerikai-cseh akciófilmben, majd a Golden Globe-díjas Artúr királyban. A világbajnok természetesen fiának is átadta tudását, akit szintén tehetséges fogathajtóvá nevelt, de a filmes szakmában is nyomdokaiba lépett. Ifjabb Juhász László, a Mennyei Királyság című filmben dolgozott elsőként, ahol a film főszereplőjének, Orlando Bloomnak volt dublőre, de helyettesítette már Johnny Deepet is. A ranglétrát megjárva lovászként kezdte filmes pályafutását, ma már saját csapatával világhírű rendezőkkel dolgozik. Részt vett Az Exodus: Istenek és királyok című történelmi kalandfilm, a Farkasember, a Sherlock Holmes, a Karib-tenger kalózai, a Kilencedik légió, a Boszorkányvadászok, illetve a Herkules forgatásán is.

A Ben Hur több hónapos forgatása után a lovak most pihennek, de nem sokáig, mert hamarosan újabb világhírű film szereplői lesznek. Erről azonban még nem árult el részleteket ifjabb Juhász László, a Juhász Team vezetője. Azt azonban elmondta, amíg a lovak pihennek, addig Farkas Balázs révén autós kaszkadőrként dolgozik a Viszkisről szóló filmben. Antal Nimród filmjét júniusban kezdték forgatni, várhatóan jövőre kerül a mozikba.
 

A világbajnok a fiának adta át a stafétát

Juhász László a nyolcvanas évek elején tűnt fel a hazai négyesfogathajtás versenyzői között. 1984-ben Szilvásváradon egyéniben és csapatban is világbajnok, és országos bajnok lett. A sikeres fogathajtó tehetségére a filmes szakmában is felfigyeltek. Az 1990-es évek elejétől fogva rendszeresen hívják, a világ leghíresebb rendezőinek dolgozik. Így szerepelt többek között (a már említett filmek mellett) a Van Helsing amerikai-cseh akciófilmben, majd a Golden Globe-díjas Artúr királyban. A világbajnok természetesen fiának is átadta tudását, akit szintén tehetséges fogathajtóvá nevelt, de a filmes szakmában is nyomdokaiba lépett. Ifjabb Juhász László a Mennyei Királyság című filmben dolgozott elsőként, ahol a film főszereplőjének, Orlando Bloomnak volt dublőre, de helyettesítette már Johnny Deepet is. A ranglétrát megjárva lovászként kezdte filmes pályafutását, ma már saját csapatával világhírű rendezőkkel dolgozik. Részt vett Az Exodus: Istenek és királyok című történelmi kalandfilm, a Farkasember, a Sherlock Holmes, a Karib-tenger kalózai, a Kilencedik légió, a Boszorkányvadászok, illetve a Herkules forgatásán is.

Timur Bekmambetov álmodta újra a Ben Hurt

A Ben Hur-történetet ezúttal az orosz-kazah akciófilmes, Timur Bekmambetov rendezésében filmesítették meg. Az egykori Szovjetunió területén (a mai Kazahsztánban) született rendező eleinte reklámfilmekben dolgozott, első játékfilmjét (egy háborús drámát) 1994-ben forgatta, de csak a 2004-ben bemutatott Éjszakai őrség, majd az azt követő Nappali őrség című vámpírmozival tört be a nemzetközi filmes világba. A rendező közben Hollywoodba költözött, és 2008-ban már ott forgatta Wanted című akciófilmjét James McAvoy, Morgan Freeman és Angelina Jolie főszerepelésével. Az új Ben Hur forgatókönyvet Keith Clarke és John Ridley írta újra. A felújításban párhuzamos szálként szintén feltűnik Jézus Krisztus története, de nagyobb hangsúlyt kap a zsidó herceg, Ben Hur és a római adóbehajtó fia, Messala közötti küzdelem. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!