Helyi hírek 2014. május 24. 16:33

Értékőrző rendezvény a Városalapítók napján

Képgaléria
Nemzeti- és helyi értékeink bemutatásával kezdődött szombaton délelőtt a Városalapítók napja programsorozat a Kiskun Múzeumban. A rendezvény külföldi és hazai közönségét Kapus Krisztián polgármester köszöntötte, majd Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tagja szólt a hungarikumok jelentőségéről, gondozásuk fontosságáról. Mészáros Márta múzeumigazgató a helyi értéktár kialakításának részleteit ismertette.

Kapus Krisztián köszöntőjében arról szólt, hogy a hungarikumokat, helyi értékeket bemutató rendezvény nem is kaphatott volna méltóbb helyszínt, mint a Kiskun Múzeum, amely városunk múltját idézi fel mindannyiunkban. Azt a múltat, amelyhez ezer szállal kötődünk. Őseink múltját, amely átöröklődött ránk, késői utódokra. Méltóbb időpontot sem lehetett volna találni a rendezvénynek, mint a legnagyobb hagyományőrző városi eseményünket, a 15. alkalommal megrendezésre kerülő városalapítók napját. Közösségünk ünnepén megemlékezünk arról a jászságból és Pest megyéből érkezett 289 családról, akik 1743 tavaszán erőt nem kímélő vállalkozásba kezdtek a Szeged-Budapest menti főútvonal postaállomásánál, a Duttyán vendéglő mellett, hogy településünket újra felépítsék és felvirágoztassák. Városalapító elődeinket ünnepli Kiskunfélegyháza. A közös élmény, a magasztos percek pedig tovább erősítik bennünk a szülőhely iránti szeretetet.

Ha a magyarág történetét olvasókönyvbe sűrítjük, ugyanúgy lehet az értékek, a magyar értékek történetét is egy olvasókönyvben összegezni mondta el Lezsák Sándor megnyitó beszédében. Ahogyan van a hungarikumoknak, a helyi értékeinknek története, ugyanúgy van a belga, német, spanyol és román értékeknek is. Azokat nevezhetnénk belgikumnak, hispanikumnak, vagy romanikumnak. Magyarország ebben sajátos helyzetet teremtett, mivel törvényt alkotott az értékekről. Parlamenti képviselőként is érzékelem az érdeklődést Európa országaiból a törvény iránt.

Az értékek kiválasztásának, átadásának különböző technikái jöttek létre az elmúlt évszázadokban és évtizedekben is. Nekünk most meg kellett találnunk azt, a törvény szellemiségének megfelelő technikát, hogy az értéktár bizottságok milyen szellemiségben és hogyan térképezzék fel a helyi tárgyi és szellemi értékeket. Ezt a munkát a legkisebb falvakban, városokban és a fővárosban egyaránt el kell végezni – tette hozzá Lezsák Sándor.

Az összejövetelen Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója a helyi értéktár munkáját ismertette meg a hallgatósággal.

 

H. S.  

Kövessen minket a Facebookon is!