Dr. Ónodi Izabella 2017. január 23. 09:30

Első Kiskunfélegyházi Malom Bál

Első Kiskunfélegyházi Malom Bál
A Sorsocskák Alapítvány első jótékonysági bálját rendezi február 11-én, szombaton a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében. A reneszánsz szellemiségű rendezvény minden szempontból rendhagyó, és egy új irányvonalat képvisel a jótékonysági bálok világában. Rendhagyó műsor és rendhagyó ételek egy rendhagyó, de nemes cél érdekében.


Hogy miért pont a malom? Első alkalommal gyűjt adományt a Sorsocskák Alapítvány városunk egyik, alapos renoválásra szoruló szimbólumának helyrehozatalára. A Kiskun Múzeum udvarán álló szélmalom egy különleges építészeti és technikatörténeti emlék, amelyet szeretne a szervezet megőrizni az utókornak. Csak Kiskunfélegyházán és a hozzá tartozó falvak tanyavilágában száznál is több szélmalom működött a XIX. században, tehát méltán vált már akkoriban a település egyik szimbólumává. Mára a városban két, a környéken egy szélmalom maradt fenn, amelyek közül a múzeumudvart díszítő példány rendelkezik csak a komplett korabeli őrlőszerkezettel. Vitorláit egy nagy vihar tönkretette, zsindelyeit és falait pedig az elmúlt évtizedek időjárási viszontagságai morzsolták. Megőrzése és óvása mind turisztikailag, mind pedig műemlékvédelmi szempontból nagyon fontos lenne a félegyháziak számára.

A reneszánsz, mint kulturális megújulás áthatja a bál műsorstruktúráját is. Sem életkor, sem pedig érdeklődési kör nem szab határt a fellépők sorának. Az autentikus, a népi, az egzotikus, a középkori és a modern sem marad ki a repertoárból, gondolva a báli közönség minden szegmensére. Reneszánsz magyar táncok kamarazenekari kísérettel nyitják az estét a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek előadásában. Buda Ádám lantművész „Kódexek Hangjai” című előadása kalauzolja a nagyérdeműt a középkori bálok világába. „Hej, beh széles jókedvem van!” - hirdetik a Padkaporos Táncegyüttes csárdásai, majd békebeli tangóval kedveskedik Boda Brigitta és Tapodi Richárd, a Brilli-Art Táncstúdióból. Csengő-bongó hegedűszóval kápráztat Závogyán Berci előadása, amit a „Betyárjó” ízes népi humor követ tárogató muzsikával fűszerezve. „Hopszázni lehet!” - hívják táncba Padkaporosék a közönséget, ezt követően a Kilele Swing Cats dszesszesített világslágerei szolgáltatják az est hátralévő részében a talpalávalót. Éjfél után egy, a bálokban még soha nem látott meglepetéssel kedveskedünk kitartó vendégeinknek: Dj Kopi kifogyhatatlan zenei tára várja a táncolók kívánságaikat kifulladásig.

Gasterea kincsei reneszánsz svédasztal szigetekkel várják az ínyenc bálozó közönséget. Ákovita, a múlt ereje készíti elő az ízlelőbimbókat, a hideg és meleg ételkülönlegességekre. A séf személyesen szeleteli majd az egészben sült töltött malacot, amelyet akár három ízű almakompóttal vagy szalonnás
sült-savanyú káposztával is fogyaszthat a kedves vendég. Berbécs pergelt gezemicével, birkapörkölt fatálas köretekkel, vaddisznó raguleves füstölt sertéshússal, vajas galuskával és tormás mustárral várja az ízek szerelmeseit. A sor hosszan folytatódik még a muzsdej fokhagymás nyúlmájtól a fazék származék füstölt húsos töltött káposztán át a sertés és szárnyas-nyársakon keresztül egészen az Apát Kedvence sörrel locsolgatott bőrös malackarajig vagy a csirkemell filé supreme-ig, dér-csípte téli zöldségekkel. Lesz itt még házi túrógombóc, csokis keksz morzsában gyümölcsraguval vagy akár madártejjel és gyümölcstálakkal az édesszájúaknak.

A képzőművészet egyedi megoldásai sem kerülik el a bál hangulatát. Az adakozni kívánó vendég egy ember méretű, jellegzetes majolika ábrával díszített kerámia szélmalom puzzle darabjait vásárolhatja meg jelképesen, minimum 5000 forint értékben. Az elemek aláírása után a Kiskun Múzeum egyik falát díszíti majd a malom-mozaik, jelezve az utókornak, hogy kiknek köszönhetjük kedves szélmalmunk megújulását és fennmaradását. Természetesen, aki nem engedheti meg magának, kisebb összeggel is támogathatja az elképzelést, erre ad lehetőséget a támogatói jegy a Tourinform irodában. Már a bál előkészületei alatt vásároltak 605 ezer forint értékben téglajegyeket a támogatók, de még sok-sok elem várja gazdáját, a malom ajtaját, mint fő elemet pedig a bálon árverezik el a szervezők.

Az első Kiskunfélegyházi Malom Bál igazi csapatmunka gyümölcse. A bál háziasszonya dr. Ónodi Izabella, a Sorsocskák Alapítvány kuratóriumi elnöke, fővédnöke Csányi József polgármester, védnöke Mészáros Márta múzeumigazgató. Az est ceremóniamestere Gulyás László, dekoratőre Korbely Erika. A kerámia malom-mozaik Kis Virág alkotása, Rátkai Zsuzsa, Kis László és a Holló László Képzőművész Kör segítségével.

A bálra vacsorajegyeket és a részvételtől független téglajegyeket a 06-20-801-6034-as telefonszámon lehet rendelni korlátozott számban.

Ónodi Árpád






 

Kövessen minket a Facebookon is!