Dr. Ónodi Izabella 2017. május 17. 11:30

„Határon átfolyó emlékezet”

Képgaléria
„Határon átfolyó emlékezet”
Hangulatos, az erdélyiek huncut észjárását tükröző – és persze sokszor tanulságos – novellákat olvashat az, aki kézbe veszi Szász András „Határon átfolyó emlékezet” című kötetét. Az író, újságíró válogatott novelláiból és elbeszéléseiből megjelent kiadványt május 11-én mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Szász András kötetét a bemutatón Dr. Ónodi Izabella méltatta. A művelődési és szociális bizottság elnöke így fogalmazott: a könyvet olvasva óhatatlanul eszünkbe jut a mondás, miszerint az ember egész életében gyermekkori emlékeiből él. A novellákat, elbeszéléseket olvasva arra eszmélünk, hogy teljes lényünkkel átéljük a mulatságos kalandokat, élethelyzeteket.

Tiszta szívből ajánlom figyelmükbe e könyvet, és minden olvasó nevében hálámat és köszönetemet fejezem ki, hogy mi is részesei lehetünk ennek a gazdag életműnek.

A szerző, a könyvbemutató közönségének szeretettel beszélt szülővárosáról, Nagyváradról. Arról a tatárdúlás után újjáépített településről, amelyet elődeink Boldog városnak (Felix Civitas) ismertek. Szólt gyermekkori élményeiről,  hogy milyen gazdag irodalmi emlékekkel ismerkedhetett meg a körös-parti metropolisban fiatalként. Részletesen beszámolt arról is, hogy miért és hogyan kényszerült arra, hogy megváljon szülőhelyétől. Ma már Félegyháza az otthona, de mindennapjainak, gondolatainak a mai napig meghatározó elemei közé tartoznak a nagyváradi élmények. Célja, hogy írásaiban bemutassa azoknak az embereknek az életét, egy-egy történést, amelyek számára példaértékűek, hangulatosak, vagy éppen szórakoztatóak voltak.

A kötetet a marosvásárhelyi Garabontzia kiadó jelentette meg, az illusztrációkat Szabó Ildikó készítette.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!