Kistérség 2019. október 3. 07:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Fejlesztették Gátér csapadékvíz-hálózatát

Képgaléria
Fejlesztették Gátér csapadékvíz-hálózatát
Pályázatot nyújtott be a Települési Környezetvédelmi Infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra Gátér Község Önkormányzata. Az 50 millió forintos, vissza nem térítendő uniós forrásból a település belterületén a meglévő csapadékvíz-hálózat fejlesztése valósult meg.

Gátér, adottságainál fogva alapvetően belvizes, a felszínhez nagyon közel eső agyagréteg miatt a talajvíz nem tud gyorsan elszivárogni. Több olyan része is van a belterületnek, amely szintjénél fogva nem alkalmas az elvezetőkbe való csatlakozásra. Az árkok többsége már nem látta el a funkcióját, szintezés nem volt. A belterületen a meglévő csapadékvíz-elvezető hálózat csak részben kiépített, itt az utcákban általában egyoldali nyílt csapadékvíz-csatornahálózat található.

A rendszeresen jelentkező, visszatérő téli, nyári vízelöntések, vízkárok eredményeként a meglévő nyílt földmedrű vagy burkolt csapadékvíz-csatorna szakaszokon súlyos műszaki állapotromlások, hibák keletkeztek. Az eredetileg építési hibás csatornaszakaszok gyorsan tönkrementek, így az nem tudta eredeti funkcióját ellátni.

Az elnyert támogatásból elindított fejlesztés a Dózsa, Vízmű-köz és Petőfi utcákat érintette, ahol a legfontosabb csomópontokat felújították, tisztító aknákat helyeztek el, az árkokat kiszintezték, kimarkolták, az átereszeket a megfelelő szintre áthelyezték, nagyobb átmérőjűre cserélték. Az árkok egy része földmedres nyílt csatorna maradt, másik része nyílt, burkolt csatorna, ahol a közművek ezt indokolták. Az összegyűjtött csapadékvíz befogadása, biztonságos elvezetése és a víz helybentartása érdekében a település alacsony fekvésű területén új, 2500 köbméteres tározót hoztak létre.

A fejlesztéstől azt reméli a település vezetése, hogy gyorsabban és hatékonyabban tud majd lefolyni a belterületről a felgyülemlett csapadékvíz, amely ezáltal így nem veszélyezteti az ingatlanokat.

 

Kövessen minket a Facebookon is!