Helyi hírek 2021. július 6. 12:00

Lezárultak a szemlék Félegyháza legszebb konyhakertjeiben

Lezárultak a szemlék Félegyháza legszebb konyhakertjeiben
Sokan őrzünk idilli emlékképeket gyermekkorunkból alföldi tanyák, városi házak apró léckerítés mögött meghúzódó konyhakertjeiről. Talán még a répa és a krumpli nedvesföld-illata, a frissen leszakított lédús paradicsom zamata is feltőr a múlt szívmelengető emlékei közül. Aztán jöttek az ABC-k, majd a multik, és a korábbi konyhakerteket egyre többen cserélték le zöldellő fűre. De szerencsére vannak, akik még ma is fáradhatatlanul és lelkesen ápolják a konyhakerti növénytermesztés és művelés hagyományait.



Kiskunfélegyházán lezárultak a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei program helyszíni szemléi. Az első évben a kezdeményezéshez négy óvoda, egy középiskola és öt magánszemély csatlakozott.



A helyi zsűrinek előre meghatározott szempontok alapján kellett értékelnie a benevezett kerteket. De nem a pontozás volt a legfontosabb, sokkal inkább a befektetett munkára, életszemléletre és értékrendre voltak kíváncsiak.



Az egyik legnagyobb tanulsága a szemléknek az volt, hogy hányféle indíttatás, motiváció húzódik meg a kertművelés mögött. Van, aki nyugdíjas éveiben hasznos kikapcsolódásként választja a kétkezi munkát, és olyan is, aki egész életében gyakorolta, és nem is tudna már élni nélküle.



Találkoztunk lelkes kertművelővel, aki gyermekei számára szeretné egy természettisztelő életforma alternatíváját felállítani, és akadt, aki a panellakást cserélte fel kertes házra, majd fordította termő konyhakertre a zöld gyepet.



És persze megismertünk pedagógusokat is, akik személyes példájukkal a kisebb és nagyobb gyermekek szívében ültetik el a növények iránti szeretet és gondoskodás magvait… Mindannyiukban közös viszont az a belső indíttatás és igény, hogy a környezettudatosság fogalmát megélt tartalommal töltsék meg.



Ennek jegyében többek között saját termésük kerülhet az asztalra, amire méltán büszkék. De a gondosan megművelt kertek ennél is többről szólnak, mégpedig gazdáik kitartásáról, törődéséről és a munka iránt tanúsított tiszteletéről.












Korábban hírt adtunk már a közösségi kategóriában nevezett
Százszorszép Óvoda újrahasznosított anyagok felhasználásával készült függőkertjéről, változatos konyhakert kialakításáról. A következőkben a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei program további kiskunfélegyházi indulóit és kertjeiket mutatjuk be.
 

Kövessen minket a Facebookon is!