Napi pozitív 2014. december 10. 15:00 Forrás: baon.hu

Sok gazdinak segítettek a kutyaelsősegély-tanfolyammal

Képgaléria
Sok gazdinak segítettek a kutyaelsősegély-tanfolyammal
Kecskemétről indult útjára a kezdeményezés, így az év utolsó kutyaelsősegély-tanfolyamát is a hírös városban tartották a napokban.











A Magyarországon egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés először könyv formájában öltött testet, Kis Anna és dr. Mező Tibor jóvoltából a Nyújts segítő mancsot! kiadásával. A könyv alapvető célja az volt, hogy mindenki számára érthető módon iránymutatást adjon, hogyan tudja kedvencét elsősegélyben részesíteni baleset, mérgezés, vészhelyzet esetén addig, amíg az állatorvosnál a szakszerű ellátást meg nem kapja a kutya. A könyv segítséget nyújt abban is, hogy a gazdi időben felismerje kedvence betegségre utaló tüneteit, valamint hasznos tanácsokat ad a kutyusok tartásával kapcsolatban is. Az idén márciusban jött a kutyaelsősegély-tanfolyam szervezésének ötlete.

Kis Annáék célja volt, hogy az ország több városában is megismertessék a kutyatartókkal az elsősegély fogásait. Az első tanfolyamokat Budapesten rendezték meg, ezt követték a vidéki nagyvárosok – köztük júliusban Kecskemét. Az év utolsó tanfolyamát december 6-án, ismét Kecskeméten rendezték meg.

A tanfolyamnak két „sztárja” volt. Az egyik természetesen Molly kutyus, gazdijával Csillával. Molly az első tanfolyamon megszokott nyugalommal viselte a rajta bemutatott kötözési és egyéb fogásokat. A másik „sztár” a kerekegyházi Pálházi Zsófi volt. Ő az a 11 éves kislány, aki az első kecskeméti tanfolyamon tanultakat felhasználva augusztusban megmentette ikertestvére kutyájának, Bonbonnak az életét.

A labrador a mérgezés tüneteit mutatta, de Zsófi tudta, mit kell tennie, amíg az ebbel beérnek a kecskeméti állatkórházba. Az esetről a Petőfi Népe is beszámolt. A megmentett kutyus gazdája, Benedek akkor megígérte, hogy amint lehet ő is részt vesz a kutyaelsősegély-tanfolyamon, amit végül most el is végzett Kecskeméten. Ez volt a 18. tanfolyam 2014-ben. A szervezők az indulásnál bizakodóak voltak, de maguk sem hitték, hogy ekkora lesz az érdeklődés. Természetesen jövőre folytatják.

Fotó: baon.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!