Dr. Ónodi Izabella 2015. február 21. 19:30

A maratoni Wass Albert-felolvasó ma már szépirodalmi ünnep Félegyházán

Képgaléria
A maratoni Wass Albert-felolvasó ma már szépirodalmi ünnep Félegyházán
Kiskunfélegyházán először – Gulyás László kezdeményezésére – 2010-ben szólaltak meg a felolvasómaraton keretében Wass Albert és a nagy magyar írók (köztük Móra Ferenc és Petőfi Sándor) művei. Idén február 20-án, 18 órakor kezdődött a városi könyvtárban a Wass Albertre emlékező felolvasó-est, amelynek keretében mintegy 200 felnőtt és fiatal idézte a magyar irodalom remekeit.

A rendezvény vendégeit és előadóit köszöntve Kállainé Vereb Mária igazgató elmondta: az éveken át kitartó felolvasások elérték az ötlet elindítói által 2004-ben megfogalmazott célt, az új alaptantervnek köszönhetően egyre több diákhoz jutnak el Wass Albert értékközvetítő gondolatai. Ennek tudatában a korábban egyetlen íróra összpontosító országos felolvasást egyre inkább szépirodalmi ünnepnek tekintjük.

A felolvasómaratont dr. Ónodi Izabella, a művelődési és szociális bizottság elnöke nyitotta meg, aki egy személyes vallomással kezdte mondandóját: „Amikor a Jóisten úgy döntött, hogy Félegyházára kerülök, az első kulturális rendezvény, amin részt vettem a Wass Albert felolvasóest volt. Ez az esemény azóta is meghatározó számomra.”                                                                                              

A köszöntők után Gulyás László a rendezvénysorozat kezdeményezőjének, Hegedűs Gergely Andrásnak a levelét olvasta fel, amelyet minden helyszínen egy időben ismerhettek meg az előadók és érdeklődők:

„Kedves vendégek! Tisztelt irodalomszeretők! Isten hozott mindenkit a Kárpát-medencében és a tengeren túl a nyolcadik maratoni Wass Albert-felolvasáson! A ma induló Szépirodalmi Ünnepet soha nem látott érdeklődés vezette fel, végül jócskán megdőlt az eddigi rekord, és 65 felolvasó kört köszönthettünk. A tengeren túlról New York és Los Angeles, Erdélyből Nagybánya, Érmihályfalva és Koltó, a Felvidékről Érsekújvár, Délvidékről Zenta fogadta az erdélyi író hívó szavát, míg Magyarországról további 58 helyszín csatlakozott. A Kelemen-havasok egyik hófödte csúcsán ott ül most néhány angyal, és vigyázó körükben egy velük együtt mosolygó lélek, akit ezen a földön sikeres erdélyi íróként tisztelünk és szeretünk a mai napig. Gondolatban átnyújt nekünk egy virágot, és valamennyiünk szívében itt lesz ez a virág, míg tart ez a 25 óra és azon is túl..."

A virágot nagyon sok félegyházi elfogadta. Szombaton Hegyesi Judit hegedűjátéka után a Móra gimnázium diákjai adtak műsort. Simó József a Wass Albert hagyatékról tartott előadást, majd a Thália Színkör mutatta be A költő visszatér című zenés produkciót. Szombaton a Szent Benedek Gimnázium, ezt követően pedig a Kiskunfélegyházi Művészeti Iskola műsorával folytatódott a program. Gulyás László, a Padkaporos Táncegyüttes kicsinyeinek közreműködésével adott elő meséket. Önálló előadással jelentkezett a Constantinum Intézmény, a Közgazdasági szakközépiskola és a Nyugdíjas Klubok csoportja. 18 órától a Széljáró Balladás együttes lépett fel.

H. S.
  

Kövessen minket a Facebookon is!