Dr. Ónodi Izabella 2015. május 23. 12:00

Néptáncot, népzenét hoztak

Képgaléria
Néptáncot, népzenét hoztak
A székelység joggal büszke arra, hogy mindig is erős határőr népként védelmezte Magyarországot. A politikai határok eltolódtak ugyan, de a magyar kultúra egyik határvonala még most is a Kézdiszentlélektől csak pár kilométerre fekvő ojtozi szoros. A Perkő Néptáncegyüttes tagjai kulturális határőrök – ezekkel a szavakkal köszöntötte a székelyföldi Perkő Néptáncegyüttest dr. Ónodi Izabella, a mielőtt bemutatták táncjátékukat pénteken este a művelődési központ színpadán.

- A rohanó világnak, a kelet felé terjeszkedő nyugatnak és a nyugat felé kapaszkodó keletnek egyaránt NEM-et mondanak, ami nagy erőre vall. Ők megértették, amit még sok fiatalnak saját bőrén kell tapasztalnia, gyakran értékválságok közepette.

Örömmel tölt el, hogy a népzenei és néptánc kultúra dacol minden eszement trenddel. Egyre több gyermek választja a népzenét és a néptáncot kedvenc önkifejezési formájának a gúnyhatáron innen és túl. Köszönettel tartozunk minden szülőnek, oktatónak, családtagnak, barátnak és támogatónak, aki segítségére van ezeknek a tehetséges fiataloknak.

A mai előadás élménye mindannyiunké, hiszen a néptánc és a népzene genetikailag kódolva van bennünk! Ez az az édes feszültség, amit érzünk, ha felcsendül egy népi zenekar.

Székelyek és kunok mindketten hazavárják egymást a hegedű szavával, csizmák csattanásával s a lányok csengő hangjával, mert akármit is diktál az aktuális divat, a tánc, a nyelv, a gondolat magyar marad, ha magyarnak született! - mondta Ónodi Izabella, akinek a meghívására Félegyházára érkezett az együttes. 

 

 

.



 

Kövessen minket a Facebookon is!