Egészségügy 2015. június 7. 11:00 Forrás: Petőfi Népe

Az ápolókat ünnepelték

Képgaléria
Az ápolókat ünnepelték
Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Kórház tegnap Kecskeméten tudományos ülést rendezett, melyen szakmai kitüntetéseket adtak át. Az eseményen természetesen szó esett az egészségügy helyzetéről is.

Egészségügyi szakdolgozók gyülekeztek tegnap délelőtt a kecskeméti Otthon Mozi előtt, hogy közösen ünnepeljék az Ápolók Nemzetközi Napját. A Bács-Kiskun Megyei kórház rendezvénye előtt - bár igazán nem akartunk ünneprontók lenni - arról kérdeztük a nővéreket, hogy hogyan élik meg a mindennapokban rájuk nehezedő nyomást, milyennek ítélik a gyakran kritizált munkakörülményeket, megbecsülve érzik-e magukat a hétköznapokban, látnak-e esélyt arra, hogy belátható időn belül a fizetési lapjukon is megmutatkozik, hogy mennyi áldozatot hoznak a betegekért, a magyar egészségügyért.

Kérdéseinkre senki nem felelt szívesen, „hisz úgyis tudja mindenki”, ám a hivatalos programban azért az ünneplés mellett szó esett a nehézségekről is. A 14. Regionális Ápolási Konferencia résztvevőit Pap-Szekeres Anita köszöntötte elsőként. A megyei kórház ápolási igazgatója méltatta és megköszönte munkatársainak a minden nap végzett munkájukat, majd felkonferálta a kórház kórusát, melynek tagjai Szabó Sándor vezetésével rövid műsorral szórakoztatták a közönséget.

A dalok után dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója lépett a mikrofonhoz, aki kitért rá, hogy a kórház kórusa az elmúlt másfél évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, és azt kívánta, bárcsak az egészségügyben is végbement volna ez a pozitív változás. Szavait taps kísérte, de tetszést aratott akkor is, amikor köszöntötte a rendezvény legfiatalabb részvevőjét, egy kisbabát, aki az anyukájával érkezett. A főigazgató kifejezte reményét, hogy egy napon talán a kisgyermek is a kórház dolgozója lesz.

Svébis Mihály az ápolókról szólva elmondta: ott van rájuk a legnagyobb szükség, ahol legnagyobb a reménytelenség.

- Ma a leginkább kiszolgáltatottak a beteg emberek. Számukra az ápolók közvetítik a társadalmi gondoskodást, a másik ember szeretetét, megbecsülését, vagyis az élet tiszteletét, azt, hogy miért érdemes tovább élni. A legszebb hivatás azon munkálkodni, hogy valakinek az életét, az életbe vetett hitét, élni akarását visszaadjuk - fogalmazott a főigazgató.

Svébis Mihály rendkívülinek nevezte az idei ünnepségüket, mégpedig az „aktuális történések miatt”.

- Jelzéseket kell küldeni a társadalom felé azért, hogy előtérbe kerüljön az egészségügy. Az emberek hisznek és bíznak az ápolókban, az orvosokban, így az egészségügyben dolgozók is hisznek és bíznak a társadalomban. Közös az érdekünk, amiért közösen kell szót emelnünk. Ahhoz, hogy az egészségügyben dolgozók többet tehessenek a rájuk bízott betegért, jobb körülményeket, nagyobb megbecsülést kell kapniuk - mondta a főigazgató.

A főigazgató után Dr. Mészáros János egészségügyért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a kórházi dolgozókat. Mint mondta, Svébis Mihály már „elmondta azoknak a gondolatoknak egy részét”, amikkel ő készült, ezért inkább arról szólt, hogy az egészségügyi államtitkárság milyen lépéseket tett és tesz az egészségügy helyzetének javítására. Kitért rá, hogy az elmúlt időszakban a kamarákkal és a szakmai szervezetekkel intenzív egyeztetés folyt, melyek során rengeteg probléma került felszínre, és kapott hangsúly.

Mint mondta, ezek megoldása már 2014-ben elkezdődött, jelenleg is tart, és látva a 2016-os költségvetési számokat folytatódni fog. Mészáros János úgy látja, hogy a pénz csak az egyik feltétele az orvosi és az ápolási munkának, szerinte ugyanilyen fontos az elhivatottság. A finanszírozásról szólva azért elmondta, hogy jövőre 2,8 százalékkal több jut az egészségügyre. A rendezvényen átadták a megyei kórház elismeréseit is, majd szakmai előadásokkal folytatódott a program. Még idén rendeződhet a mozgó bér kérdése?

- Az egészségügyi dolgozók fizetésemelésének fedezete, illetve a fiatal szakorvosok támogatása a 2016-os költségvetésben egyértelműen definiált – fogalmazott a helyettes államtitkár és hozzátette, hogy a mozgó bérek rendezésre kerülnek, az ehhez szükséges 12,8 milliárd forint benne lesz a jövő évi költségvetésben, bár - fűzte hozzá Mészáros János - lehet, hogy ezzel nem is kell várni 2016-ig, mert találhatnak forrást arra, hogy már idén megoldják a kérdést.
 

Díjazottak listája

KÓRHÁZÉRT ELISMERŐ OKLEVÉL

Siklós Attila vezető ápoló, Invazív Kardiológia Részleg

Szűcs Judit ápoló, Általános Sebészet
 

FŐIGAZGATÓI DICSÉRET

Szerzőné Pető Klára, SBO

Apróné Taraszovics Klára asszisztens, Onkoradiológiai Központ

Szél Margit oszt. vez. főnővér, Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, Kiskunfélegyháza
 

KIVÁLÓ KÓRHÁZI DOLGOZÓ

Nemes Gabriella segéd asszisztens, Neurológiai Osztály

Serbán Jánosné Zám Katalin csoportvezető-asszisztens, Rendelőintézet-Ortopédia
 

KIVÁLÓ ÁPOLÓ

Bognárné Agócs Nóra mb. vezető ápoló helyettes, Gasztroenterológiai Osztály

Füriné Gogolák Mária ápoló, II. Belgyógyászati Osztály

Bodor Ibolya vezető ápoló-helyettes, Szemészeti Osztály

Kószó Istvánné ápoló, Krónikus Belgyógyáaszati Osztály, Kiskunfélegyháza

Szigetiné Sánta Júlia oszt. vez. főnővér, diplomás ápoló, Belgyógyászati Osztály, Kalocsa
 

KIVÁLÓ ASSZISZTENS

Mihalik Ferencné asszisztens, Bőr- és Nemibeteg Gondozó

Gyulai Zsuzsanna asszisztens, Központi Laboratórium

V.Tóth Veronika asszisztens, Rendelőintézet

Baranyainé Vörös Anikó Rendelőintézet vezető-asszisztens, Sebészeti szakrendelés, Kalocsa
 

Gyakorlatvezetői díj:

- Farkas József, gyógymasszőr, Fizio-és Mozgásterápiás Osztály

- Vida Erika, röntgen szakasszisztens, Rendelőintézet

- Gyenes Katalin, vezető ápoló, Sürgősségi Baleseti Ambulancia



Fotó: keol.hu



 

Kövessen minket a Facebookon is!