Bugac 2015. június 22. 19:00 Forrás: Petőfi Népe

Faulnapot rendeztek Bugacon

Képgaléria
Faulnapot rendeztek Bugacon
Több jeles évfordulót is ünnepeltek a hétvégi bugaci falunapon, melynek keretében emlékkövet avattak Pétermonostor 900 éves, Monstorfalva alapításának 100 éves, Bugac önálló községgé alakulásának 60 éves, és nagyközségi rangra emelésének 40 éves évfordulója alkalmából. A különleges alkalomra készítették el a falu tortáját is, amit a község címerével és térképével díszítettek.

Gazdag programokkal várták a bugaciakat a múlt szombati falunapon, ahol mindenki találhatott kedvére valót. Csak a kakasok bánták a nagy szervezkedést, mert többen is a bográcsban végezték. Az idei falunapon ugyanis kakaspörkölt főzőversenyt hirdettek, amire szép számmal jelentkeztek versenyzők, akik nem árulták el ugyan titkos receptjeiket, de legtöbbjük szerint, nem készülhet jó pörkölt a kakas töke és taraja nélkül. A zsűri végül Fekete István pörköltjét ítélte a legjobbnak. Az ínycsiklandozó pörkölteknél már csak a falu tortájának volt nagyobb sikere, amit a bugaci Misi Süti Cukrászat készített a helyieknek ajándékul.

- Az itt élő emberek, nap mint nap tanúbizonyságot tesznek arról, hogy közös célokat kitűzve szép sikereket érhetnek el. Ez az összefogás különösen fontos a hétköznapokban, mert ez visz bennünket előre - fogalmazott Szabó László, Bugac polgármestere az emlékkő avatásakor. Mint mondta, ez a kő - amit Endre Imre nyugalmazott polgármester kezdeményezésére állíttattak a Szent István parkban - a helyiek összefogásának is emléket állít.

- A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék. És, aki a jövőben olvasni akar, annak a múltban kell lapozgatnia - mondta Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke az emlékkő avatáson.

- Ez a több tonnás kő négy történelmi eseményt örökít meg. Emléket állít többek között a 900 éves Pétermonostornak, melynek régészeti föltárása a település jövőjét jelentheti. Az Aranymonostor felfedezése átírja a magyar történelmet. Meggyőződésem, hogy esztendők múlva meg lesz a támogatás a monostor újjáépítésére, olyan központ jöhet létre a Kárpát-medence szívében, amelyik nem csak munkát ad, hanem történelmi térerőt is biztosít a helybelieknek. Kötelezettségünk, ezeket az emlékeket úgy gondozni, erősíteni, közkincsé tenni, hogy önbizalmat, öntudatot adjon a bugaciaknak, hogy Bugac neve, visszakapja világhírű rangját - fogalmazott a honatya, aki azt is elmondta továbbra sem adta föl a reményt, hogy újra pöfögjön a Kispöfögő Bugacon.
 

A marcipánházak megépítése több napot vett igénybe

A hatszáz szeletes torta elkészítését már napokkal az esemény előtt megkezdték a cukrászok. Az óriás süteményt ugyanis a falu címerével és térképével díszítették, a marcipánházak megépítése több napot is igénybe vett. Az epres-joghurtos, csokoládé, dió és tejszínes-gesztenye ízesítésű tortához nyolc kilogramm cukrot, tíz kilogramm lisztet, 250 darab tojást, húsz kilogramm pudingot és 12 liter tejszínt használtak fel a cukrászok. Munkájuk nem volt hiábavaló, már a torta díszítése is sok nézelődőt vonzott. A legtöbben örömmel fedezték fel a tortatérképen saját házukat, amit aztán jóízűen el is fogyaszthattak.

A falunapon fellépett a szegedi Miniszínház, Bereczki Zoltán, a Gizmo Freestyle Show (Szabadstílusú kerékpáros bemutató), a bugaci aerobik-csapat, a bugaci drámaszakkör, de látható volt a tordai hagyományőrzők műsora, a kutyával egy mosolyért alapítvány kutyás bemutatója, és a Dupla kávé koncertje. Este a Bugaci Tanyaszínház új produkcióját láthatta a majdnem ezer fős közönség, „Felül semmi” címmel.


Versenyek eredményei:
 

„Kakas a bográcsban” verseny:

1. Fekete István

2. Darányi Gábor

3. Kis Sándor
 

Strandfoci verseny

1. Dél-100 csapata

2. Kicsi Manó

3. Humbákfalva SC
 

További helyezések:

4. Szarvas

5. Fenegyerekek

Legjobb kapus: Deli Mihály (Fenegyerekek)

Gólkirály: Jókai Dániel (Kicsi Manó)

Legjobb mezőnyjátékos: Seres Martin (Humbákfalva SC)
 

Sakkverseny eredményei:

Felnőtt korcsoport

I Helyezés – Juhász Barbara

II Helyezés - Rácz István

III. Helyezés - Tholt János
 

14 év alatti korcsoportban

I Helyezés – Csányi Gábor

II Helyezés - Tóth Klaudia

III. Helyezés - Petrovics Tamás
 

10 év alatti korcsoportban

I Helyezés – Tajti Bence

II Helyezés - Varga Álmos

III. Helyezés - Lesták Viktória
 

Oklevél:

A legfiatalabb játékos: Varga Emese

A legtapasztaltabb játékos: Rácz István

 

Fotó: Szeleczki Sándor




 

 

Kövessen minket a Facebookon is!